• 19/04/2024

Matig deelnemersveld voor Schaal Sels bij mannen maar komst Kopecky maakt alles goed

MERKSEM – Dit weekend rijdt Lotte Kopecky voor het eerst een wedstrijd in haar regenboogtrui. Dat gebeurt morgen in het criterium van Etten-Leuro. Volgende week gaat ze voor het eerst bij ons aan de slag: in Merksem, tijdens de Schaal Sels.

Het zijn dus de organisatoren van de Schaal Sels die uitpakken met een stunt van formaat. Op zondag 27 augustus showt Lotte Kopecky, kersvers wereldkampioene op de weg, haar regenboogtrui voor het eerst op Belgische bodem in Merksem. De superkampioene – die haar jeugd doorbracht in Klein-Brabant – zal op en rond de Bredabaan wellicht heel wat supporters ontmoeten.

De Omloop Het Nieuwsblad. Nokere Koerse. De Ronde van Vlaanderen. Belgische titels in het tijdrijden én op de weg. Ritwinst, groene trui en een verbijsterende tweede plaats in het algemeen klassement van de Ronde van Frankrijk voor vrouwen. Regenboogtruien op de piste in de afvalling en de puntenkoers, plus brons in het omnium. Een hallucinante opsomming van successen, maar nóg had Lotte Kopecky niet genoeg.

De kroon werd op 13 augustus op het werk gezet, toen de renster van SD Worx in de straten van Glasgow wereldkampioene op de weg werd. 50 jaar lang moest België wachten op een opvolger van Nicole Van den Broeck, de vrouw die in 1973 in Barcelona de regenboogtrui om de schouders kreeg.

En ook al koerste het verzamelde peloton in Schotland quasi continu op haar wiel, niks of niemand kon Lotte Kopecky stoppen in haar overrompelende rush naar de gouden medaille.

Geen wonder dus dat Ben Simons, organisator van de Schaal Sels, dolblij is met de komst van Lotte Kopecky.  Kopecky werd geboren in Rumst maar woonde een tijdlang in Schelle en Niel om vervolgens te verhuizen naar Assenede.

Simons: ‘De onderhandelingen verliepen enorm vlot. De hele zaak was snel afgerond. Had het iets te maken met het feit dat Lotte niet ongevoelig was voor het feit dat ze haar regenboogtrui voor het eerst op Belgische bodem dichtbij haar supporters van het eerste uur kon tonen? Geen idee.’

‘Maar wij zijn in elk geval erg gelukkig dat ze de Schaal Sels als eerste Belgische wedstrijd heeft uitgekozen. We willen in de toekomst echt werk gaan maken van de sportieve uitbouw van deze vrouwenwedstrijd. En de komst van Lotte Kopecky is alvast een mooie opsteker richting toekomst.’

Terwijl de Antwerpse straten zullen vollopen met mensen die naar de Reuzen van het Franse gezelschap Royal de Luxe komen kijken pakt Merksem uit met hun sportieve equivalent wat het vrouwenwielrennen betreft. De Schaal Sels voor vrouwen start op zondag 27 augustus om 11 uur op de Bredabaan in Merksem. De finish vindt plaats omstreeks 12.45 uur.

Om 14 uur trekken de mannelijke eliterenners zich op gang voor hun wedstrijd. De ontknoping van die koers is voorzien rond 16u45. Daar is het deelnemersveld heel wat minder, wat niet verwonderlijk is, want de concurrentie tussen de organisatoren van profwedstrijden is enorm. In eigen land wordt de Renewi Tour gereden – de vroegere Benelux Tour –  en in het buitenland de Ronde van Poitou-Charentes, de Ronde van Duitsland en de Ronde van Spanje. De komst van  Kopecky maak dus veel – zoniet alles – goed.

Het wordt de 96ste editie van de Schaal Sels Merksem met aankomst (uiteraard) opnieuw op de Bredabaan. Op de langste winkelstraat van Vlaanderen vindt dan ook de Stroboerenmarkt en de braderij plaats. De lokale handelaars komen met een stand buiten en worden aangevuld met plaatselijke verenigingen en niet-concurrentiële externe marktkramers. Er is randanimatie aanwezig. Wie op de Bredabaan staat, krijgt de mannen tien keer te zien met aankomst rond 16.20 uur. De vrouwen rijden twintig ronden van 3,3 kilometer. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten