• 19/06/2024

Mathieu van der Poel neemt revanche op Wout Van Aert in moddercross van Gavere

GAVERE – In de Exact Cross aan het Zilvermeer was Wout Van Aert onklopbaar. Maar vandaag nam Mathieu van der Poel weerwraak in de Wereldbekerwedstrijd in Gavere. Net zoals in Mol stonden de Grote Drie op het podium, maar wel in een andere volgorde dus.

Gavere behoorde altijd tot de Superprestige. Meer zelfs, toen de Superprestige in het leven werd geroepen, in 1983, maakten slechts vier veldritten deel uit van dat regelmatigheidscriterium: de Kasteelcross, Diegem, Overijse en Zillebeke. Traditiegetrouw werd de wedstrijd gereden in de maand november. Corona gooide de kalender 2021-2022 door elkaar. Vandaar dat de cross werd verschoven naar februari dit jaar (en gewonnen door Lars van der Haar). Door het dure kostenplaatje moesten de organisatoren hun wedstrijd verkopen aan Flanders Classics en die maakten er een manche van de Wereldbeker op een nog moeilijker parcours. Er moest voortdurend geklommen – en veel gelopen – worden. Dat er werd georganiseerd op een weekdag belette niet dat er duizenden toeschouwers afzakten naar de Oost-Vlaamse gemeente in de buurt van Oudenaarde.

Toon Vandebosch uit Westmalle dook als eerste van de 98 deelnemers het veld in. Laurens Sweeck uit Schriek volgde als derde. Maar lang duurde dat liedje niet want nog in de eerste ronde kwam sneltrein Van der Poel aanzetten. Eén ronde was net geen drie kilometer lang maar de renners hadden er meer dan negen minuten voor nodig. Toen wisten we al hoe het podium eruit zou zien. Pidcock nam negen seconden voorsprong maar het was opnieuw Van der Poel die orde op zaken kwam stellen en halfweg koers veertien seconden voorsprong telde.

In de voorlaatste ronde werd ook duidelijk in welke volgorde de drie zouden finishen. Van Aert naderde in de slotronde tot op vijftien seconden maar nadat hij – niet voor het eerst – wat probleempjes kende met de fiets, finishte hij als tweede op 27 seconden van zijn grootste rivaal. Sweeck werd zesde op bijna drie minuten. In de wereldbekerstand behoudt hij een voorsprong van 21 punten op Michael Vanthourenhout. Vandebosch legde beslag op de achtste plaats op vier minuten.

Van der Poel stak niet onder stoelen of banken dat hij graag wilde winnen. ‘Op het einde van de eerste ronde ben ik lek gereden. Daardoor kon Pidcock meteen een mooie voorsprong uitbouwen. Het was zaak om mezelf niet op te blazen op dit parcours. Dat kan immers zuur opbreken op het einde. We hebben stelselmatig tempo blijven rijden. We hebben nooit gepanikeerd. Naarmate de wedstrijd vorderde, werden de verschillen groter. Het was heel fijn om terug voor zoveel publiek te crossen. De nieuwe datum is goed gekozen. Dit was de beste editie van deze cross. Dat is voor ons ook heel leuk. Ik hoop alleen maar dat ik goed herstel en de kerstperiode goed doorkom.’

Wout Van Aert gaf toe dat hij tekort kwam. ‘De tweede plaats was het hoogst haalbare. Mijn benen wilden niet mee maar ik ben blijven crossen voor het publiek dat massaal aanwezig was.’ Morgen rijden alle toppers – opnieuw op Iserbyt na uiteraard – in Heusden-Zolder. Die organisatie ging de omgekeerde weg op van Gavere. Dat was ooit een Wereldbekerwedstrijd maar maakt nu al een tijdje deel uit van de Superprestige.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten