• 24/05/2024

Mathieu van der Poel begint als leider aan het slotweekend in de Belgium Baloise Tour

BEVEREN – Mathieu van der Poel begint in pole position aan het slotweekend in de Baloise Belgium Tour. Vandaag werd hij vierde in de tijdrit over biljartvlakke Wase wegen. De overwinning was voor de Noor Soren Waerenskjold. Over de 15,2 kilometer reed de beloftenwereldkampioen twaalf seconden sneller dan Yves Lampaert en dertien dan de Australier Alex Edmondson.  Van der Poel leek nog dicht in de buurt te gaan eindigen van Waerenskjold maar uiteindelijk lukte dat niet. De jonge Noor staat in het klassement op één luttele seconde van leider Van der Poel. Lampaert is derde op tien seconden.

Van der Poel: ‘Ik begon sterk aan de race. Ik had niet meteen door dat mijn tempo verzwakte. Tijdens het tweede deel had ik wind tegen en dan speelt aero ook een rol. Dat is hetgeen waar ik aan gewerkt heb maar niet goed genoeg blijkbaar. Ik ben trouwens nog gaan versnellen omdat we dat in gedachten hadden.’

‘Of ik teleurgesteld ben? Dat is veel gezegd want ik ben wel blij met de wattages die ik rij. Het is wel frustrerend dat ik – ondanks die goede prestatie – nooit echt dicht in de buurt van de overwinning kom in een tijdrit. Ik had dus wel iets meer gehoopt. Maar uiteindelijk kwam het erop aan om een goede uitgangspositie te hebben voor morgen. In dat opzicht was het een goede dag.’

‘De kans dat ik aantreed in het Nederlands kampioenschap tijdrijden was en is sowieso heel klein maar eigenlijk is daar nog niks over beslist. Het is trouwens niet echt bij de deur. Ik heb niet al teveel marge over voor de rit van morgen maar dat heb je nooit. De Ronde van Belgie wordt bijna altijd beslist in die Durbuy-ritten. In dat opzicht sta ik met een deftige tijd. Ik heb de etappe van morgen nog nooit zelf gereden dus ik kan één en ander moeilijk inschatten. Ik heb vorig jaar wel op tv gekeken toen Quinten Hermans won. Het zal sowieso lastig zijn.’

‘Ik had vandaag liever de rit gewonnen en geen leider geweest. Op zich is alles tot nu toe naar wens verlopen. Ik sta waar ik wenste te staan voor aanvang van de Ardennenrit en ik hoop morgen gewoon een goede dag te hebben. Een tijdrit in een grote etappewedstrijd is voor mij gewoonlijk een hersteldag wanneer die midden in de Ronde valt.’

‘Of ik ook in het zwembad ga springen zoals Quinten vorig jaar toen die won? Vorig jaar was het nog warmer dus ik denk van niet. We zullen zien. Het zal sowieso een heel lastige dag worden. Nog heelwat renners maken kans op de eindoverwinning dus het zal wel een felle strijd worden.’

‘Wat met Mäder is gebeurd, is moeilijk onder woorden te brengen maar uiteraard sta je daar bij stil. Het is jammer dat er zo’n ongelukken gebeuren. Tijdens de tijdrit denk je daar niet aan. Dan ben je gefocust op je eigen prestatie maar het werd toch wel even stil in de bus toen het nieuws doorkwam. Ik ken hem niet persoonlijk. Ik weet natuurlijk wel wie hij is maar ik heb er niet meteen een band mee. Maar het is en blijft triestig nieuws.’

‘Men heeft me al vaker gevraagd wat er beter kan gedaan worden voor de veiligheid van de renners. Het is nog steeds een sport op de openbare weg en het is gewoon moeilijk om alle risico’s weg te nemen. Je kan 1 000 dingen goed doen maar als het 1 001ste wat je doet fout gaat dan is het jammer ernstig in onze sport.’

Nog dit: Mathieu van der Poel vergat zijn rugnummer op te spelden voor de tijdrit. De jury besloot hem te bestraffen met een boete van 100 Zwitserse frank. Een seconde tijdstraf had hem de leiderstrui gekost.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten