• 18/07/2024

MAS later open door succes van expo, schoolstraat in Ekeren, toekomstbomen in Deurne

ANTWERPEN – Al meer dan 85 000 mensen bezochten de expo ‘Zeldzaam & Onmisbaar. Topstukken uit Vlaamse collecties’. Afgelopen weekend was het af en toe zelfs aanschuiven tot buiten voor een ticket. Wegens het grote succes zal het MAS in de laatste week van de expo zijn deuren elke dag open houden tot 20 uur ’s avonds. Op die manier krijgt iedereen nog de kans om de Topstukken te komen bewonderen.

‘Zeldzaam & Onmisbaar’ opende op 31 oktober de deuren en brengt een selectie van een kleine 100 werken uit de Vlaamse Topstukkenlijst. Michelangelo, Magritte, Francis Bacon, Ensor, Henry Moore en Rubens,… Het zijn maar enkele van de wereldberoemde namen die nu in het MAS te zien zijn. Kunstwerken, manuscripten en artefacten vanuit heel Vlaanderen komen samen op één plek. En dat allemaal ter ere van de twintigste verjaardag van het Vlaamse Topstukkendecreet. Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor cultuur: ‘Een buitengewone expo vraagt ook een buitengewone aanpak: trots dat het MAS de Vlaamse Topstukken met vele duizenden kunstminnaars mag delen, en blij dat het museum in de laatste week van ‘Zeldzaam & Onmisbaar’ de deuren langer openhoudt.’ Afgelopen week was het MAS elke dag uitverkocht. ​ Aan de kassa liep het storm voor de Topstukkenexpo. ​ Daarom zal de tentoonstelling in de laatste week uitzonderlijk open zijn tot 20 uur. ​ Wie zeker wil zijn van een bezoek, reserveert het best op voorhand online.

De Waterstraat in het district Ekeren wordt als proefproject een schoolstraat tussen de Ferdinand Pauwelsstraat en de Jaak Van Haesendonckstraat. Dat vanaf maandag 19 februari, voor een periode van minimaal zes maanden.

Deze nieuwe schoolstraat bevindt zich aan basisschool de Bunt. Bij het begin en einde van de schooldag wordt (een deel van) de straat gedurende 30 minuten met nadarhekken afgesloten in beide richtingen. Dat om voorrang te geven aan de schoolgaande kinderen en ouders die zich te voet of met de fiets verplaatsen. Het gaat om schooldagen van maandag tot en met vrijdag, van 8 uur tot 8.30 uur en van 15.30 uur tot 16 uur, en op woensdag van 8  uur tot 8.30 uur en van 12 uur tot 12.30 uur. Gemotoriseerd verkeer wordt tijdens die uren geweerd. De parkeerbalans blijft ongewijzigd. Met deze ingreep willen de stad Antwerpen en het district Ekeren de verkeersveiligheid aan basisschool de Bunt verbeteren. De proefperiode die minimaal zes maanden duurt, start maandag en zal nadien geëvalueerd worden. Dan wordt beslist om de ingrepen permanent te maken, eventueel bij te sturen, of stop te zetten.  Koen Kennis (N-VA), schepen voor mobiliteit: ‘Dit is een proefproject, maar de ervaring leert ons dat die voorlopige schoolstraten meestal omgezet worden in een definitieve schoolstraat. Onze stadsdiensten staan in elk geval klaar om de geïnteresseerde scholen te begeleiden.’

Het kruispunt van de De Manstraat en de Karel Palmsstraat  (zie foto hierboven) en het plein op de hoek van de Van Cortbeemdelei en de Van Amstelstraat (zie foto’s hieronder) werden onthard en vergroend. De twee Deurnse locaties kregen een toekomstboom.

District Deurne zet in op een groene toekomst. Het plantte al elf bomen extra dankzij de lezers van haar nieuwsbrief en het zet in op ontharding en vergroening van straten en pleinen. Daarom besliste het districtsbestuur om het plein aan het kruispunt van de De Manstraat en de Karel Palmsstraat een Liriodendron tulipifera of tulpenboom te planten en aan de Van Cortbeemdelei een Tilia cordata of winterlinde. Toekomstbomen krijgen boven en onder de grond ruimte om te groeien. Zo worden ze makkelijk meer dan 120 jaar oud. De bomen zijn mooi en zorgen voor schaduw, zuivere lucht en een grotere biodiversiteit. De werken werden begin februari 2023 uitgevoerd. De groendienst zaait binnenkort het kruidenrijk grasland in. (EM / Foto’s MAS & District Deurne)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten