• 17/07/2024

MAS brengt spannende en ontroerende verhalen voor kinderen vanaf 8 jaar

ANTWERPEN – In het jaar van zijn tiende verjaardag pakt het MAS uit met spannende en ontroerende verhalen uit Antwerpen en de rest van de wereld. Samen met schrijver en theatermaker Dimitri Leue voert het museum de collectiestukken op in een fantasierijke expo met een meeslepend luisterspel. Hebzuchtige reuzen, woelige liefdesavonturen, demonen en helden leiden de bezoeker langs de rijke collectie van het MAS in een feeërieke scenografie.

In 2021 viert het museum zijn collectie met een bijzondere, auditieve expo. De bezoeker duikt via een auditieve belevenis in mythes, legendes en waargebeurde verhalen en krijgt zo een andere kijk op de museumcollectie. De verhalen komen uit Antwerpen en de rest van de wereld. Iconische personages zoals Brabo, Hodja, Lange Wapper, de zwanenridder of Chamunda spelen de hoofdrol in ontroerende en grappige teksten van Dimitri Leue. Het hoofdpersonage Kameleonie, gespeeld door Tine Embrechts, nodigt de bezoeker uit om zich af te sluiten van de buitenwereld en zich helemaal in te leven in de verhalen.

Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor cultuur:  ‘Vele Antwerpenaren kennen ongetwijfeld het verhaal van Brabo en de reus Antigoon. Maar wie is ook vertrouwd met de verhalen van Paul Panda, de zwanenridder of Hodja? De kleurrijke stad Antwerpen staat bol van de verhalen van hier en van heel ver weg. Voor de tiende verjaardag van het MAS ging het museum op zoek naar deze verhalen, die je kan ontdekken in de expo ‘Luister’. Hiermee zet het MAS zich opnieuw neer als een museum ván, vóór en over de Stad en haar diverse bewoners.’

Het luisterspel vertelt twaalf verhalen, maar er zijn er natuurlijk veel meer te vinden in de stad en de districten. Daarom ging illustratrice Shamisa Debroey in de laatste zaal aan de slag. Grote figuren sieren er de muren als sterrenbeelden en verwijzen naar extra vertellingen die in de stad te vinden zijn. Nieuwsgierigen kunnen die verhalen digitaal ontdekken.

Voor de expo ging het MAS ook op zoek naar nieuwe verhalen. Samen met ‘de Wondere Pluim’, een jaarlijkse schrijfwedstrijd voor de lagere school, konden de leerlingen meedingen naar een plek in de expo. 35 scholen kregen een object uit de tentoonstelling op bezoek in hun klas. Die museumstukken inspireerden de kinderen om verhalen neer te pennen. Een MAS-jury koos er de beste uit om ze in ‘Luister’ te tonen.

Dimitri Leue liet zich inspireren door de verhalen van het MAS. Hij bundelde de verhalen uit de expo en vulde ze aan met extra verhalen in het boek ‘Kameleonie’, met illustraties van Alain Verster. In het gelijknamige theaterconcert neemt Kameleonie kinderen vanaf acht jaar met leuke dialogen mee langs de vrolijke en grappige liedjes van de expo, die loopt vanaf zaterdag 30 oktober tot zondag 27 augustus 2023 en geschikt is voor kinderen vanaf acht jaar.

In het kader van de expo is er ook een uitgebreid aanbod aan randactiviteiten met onder meer ateliers ‘maak je eigen hoorspel’, prikkelarme avonden, live-tekensessies met Shamisa Debroey en workshops creatief schrijven. Info en tickets via www.mas.be. (EM / Foto Cultuur Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten