Marten Van Riel verteerde individuele race niet, Anouk Geurts eindigt knap

 Marten Van Riel verteerde individuele race niet, Anouk Geurts eindigt knap

MORTSEL – De Belgian Hammers konden Team Belgium geen derde medaille schenken op de Olympische Spelen in Tokio. De gemengde aflossingsploeg in de triatlon strandde op een verdienstelijke vijfde plaats.

Marten Van Riel uit Loenhout (zie foto), Jelle Geens, Claire Michel en Valerie Barthelemy finishten na bijna anderhalf uur wedstrijd op 55 seconden van Groot-Brittannië. De favoriet haalde het na vier keer 300 meter zwemmen, 6,8 kilometer fietsen en twee kilometer lopen voor de Verenigde Staten en Frankrijk. In een duel der Lage Landen hield Nederland in een eindsprint België van de vierde plaats. Achteraf konden de Hammers best leven met het resultaat. Van Riel had zijn individuele race –waarin hij vierde eindigde – blijkbaar nog niet verteerd. ‘Ik denk wel dat we op onze waarde zijn geklopt. We hadden vooraf gezegd dat we voor een medaille gingen maar we wisten even goed dat er drie of vier toplanden waren. Die worden één, twee en drie. We zaten de hele tijd dicht in hun spoor en ik denk dat we er het maximale hebben uitgehaald. Ik ben heel trots dat wij, na wat we de afgelopen weken hebben meegemaakt, deze vijfde plaats konden veroveren.’ De Hammers kenden dan ook geen ideale aanloop naar de wedstrijd, met onder meer de coronabesmetting van Jelle Geens en de kuitproblemen waarmee Claire Michel kampte. Geens: ‘We mogen tevreden zijn. We wisten dat we een beetje geluk nodig hadden om het podium te halen maar het wedstrijdverhaal zat niet helemaal mee. Ik ben wel een beetje teleurgesteld dat ik de sprint voor de vierde plaats verlies. Dat zou niet mogen gebeuren. Maar het was allesbehalve een makkelijke voorbereiding voor mezelf, en ook voor Claire. We hebben ervoor gestreden en deze vijfde plaats is een mooie beloning voor het werk van de afgelopen jaren.’ Claire Michel had een dubbel gevoel na de vijfde plaats. ‘Uiteraard wil iedereen een medaille. Dat geldt voor iedereen hier aan de start. Maar het zijn echt de topfavorieten die ze hier winnen. Wij hebben ons getoond, iedereen heeft het maximum gegeven. De gemengde aflossing wordt altijd beslist door kleine details. Zo is het nu eenmaal. We mogen fier zijn.’ Eenzelfde geluid na afloop bij Valerie Barthelemy. ‘In een ideale situatie kan Jelle deelnemen aan de individuele wedstrijd en raakt Claire niet geblesseerd, maar goed, het is wat het is. We zijn er op de best mogelijke manier mee omgegaan en mogen supertrots zijn..’

In de 49er FX-klasse hebben Isaura Maenhaut en Anouk Geurts uit Schoten hun eerste olympische zeiltornooi knap afgesloten, met drie toptienplaatsen op een rij in de laatste races. Hiermee rukken ze nog op naar de veertiende  plaats, wat wel niet genoeg is voor de medaillerace met de tien besten.

Anouk Geurts (21), studente psychologie, kan niet ontevreden zijn met dit resultaat. Ze zeilt nog maar twee jaar samen met Maenhaut. Dat ze nu al naar de Spelen mochten hadden ze niet verwacht. Hun doel was om in 2024 naar de Spelen in Parijs te kunnen. ‘Uiteindelijk had niemand dit verwacht. Het coronajaar heeft ons zeker geholpen omdat we een jaar extra tijd hebben gekregen om te blijven te trainen. Niemand verwachtte onze kwalificatie maar iedereen hoopte erop en voor ons wat het ook een droom. Hun 49er FX is de snelste Olympische zeilboot. ‘De boot kan tot ongeveer 40 kilometer per uur varen indien de wind perfect waait en niet teveel golven zijn. Het is een spectaculaire boot, die moeilijk onder controle te houden is maar we vinden het allebei keiplezant.’ Anouk en Isaura vertoeven zo’n 240 dagen per jaar samen in het buitenland. Ze zijn onafscheidelijk. ‘We doen alles samen: samen op de boot, samen naar de winkel,… We koken zelfs samen al ben ik wel de hoofdkokkin.’ Ze moeten ook samen zeilboten monteren en demonteren. En nu samen tevreden zijn en dromen van Parijs.

Thomas Pieters uit Geel herpakte zich glorieus na zijn baaldag van gisteren, met een rondje van -7. Thomas Detry smokkelde nog drie  slagen van zijn score en staat nu net als Pieters op -8. Voorlopig is dat goed voor een veertiende plaats. Voor een medaille is wel nog een laatste topdag nodig, want de top vier staat op -12 of beter.

Pieters: ‘Ik zit zo’n beetje in een rollercoaster. Gisteren was ik er helemaal niet bij. Het voelde gewoon niet goed aan. Vandaag ging het dan weer veel beter. Ik hoop dat het morgen opnieuw zo is. Dat is golf. Je moet vier dagen top presteren. Jammer genoeg gebeurde dat gisteren niet en dat lag puur maar aan mezelf. Ik moet hier gewoon uit leren en beter worden. Ik geef mezelf  nog wel een kans. Daar ben ik wel blij en trots om. Indien ik morgen een werelddag heb is een derde of tweede plaats mogelijk maar dan moet ik ook wat hulp krijgen van de eersten. Deze week is al heel zwaar en warm geweest. Ik slaap heel slecht. Het zijn lange dagen in temperaturen van 36 graden. Bovendien moesten we telkens zeer vroeg opstaan: om zes uur én een keer zelfs om 4u30. Ik zal blij zijn wanneer ik morgenavond in het vliegtuig  zit met aircondtioning.’

Paulien Couckuyt (24) uit Aartselaar heeft op de tweede dag van het atletiektornooi een vliegende start genomen. Ze kwalificeerde zich niet alleen voor de halve finales van de 400 meter horden, maar verbeterde ook het Belgische record tot 54.90. Ze behaalde de derde plaats in haar reeks, met de negende tijd van de 39 deelneemsters.

Ze moest in de top-vier  van haar reeks eindigen of een van de vier beste tijden van de overige deelnemers neerzetten om maandagavond (20u35 uur plaatselijke tijd/13u35 Belgische tijd) terug te keren voor de halve finales. ‘Ik had me geen betere start op de Olympische Spelen kunnen wensen.’ Zij was nog niet geboren toen Ann Mercken op 29 juli 1996 het vorige Belgische record vestigde op de Olympische Spelen in Atlanta (54.95). Couckuyt had die tijd op 12 juni in Genève al geëvenaard. ‘Deze keer mag ik zeggen dat ik de beste Belgische loopster op de 400 meter horden uit de geschiedenis ben. Ik voelde in de opwarming al dat ik sterk was.’ Ze leverde haar topprestatie hoewel ze blind liep in baan negen  in de tweede reeks, zonder zicht op haar concurrenten. ‘Dat is zowel een voordeel als een nadeel. Het voordeel is dat je je kunt concentreren op je eigen race. Het nadeel is dat je niet kunt zien waar je staat ten opzichte van je tegenstanders. Maar ik zou liever in een andere baan gelopen hebben.’ De voorbereiding van Couckuyt werd verstoord door een rugblessure die ze opliep tijdens een trainingssessie op 14 juni. De volgende twee tot drie weken kon ze niet normaal trainen. ‘Ik verloor mijn zelfvertrouwen een beetje. Maar de laatste week is het goed gevoel terug op training.’ Denkt ze  aan een finale? ‘Natuurlijk droom je altijd van een finale, maar het niveau is zo hoog.’

In het Team Belgium eventingkamp is de moeilijke, maar enige juiste beslissing genomen om het paard Alpaga d’Arville van amazone Lara de Liedekerke terug te trekken uit de wedstrijd. Tijdens de dressuurtest van gisterenavond voelde Lara het paard niet aan voor de volle 100 procent, alhoewel hij goed was aangekomen na de reis en de afgelopen dagen in topvorm was. Na onderzoek werd een lichte blessure vastgesteld en aangezien horse welfare op de eerste plaats komt, werd na overleg met Lara en het voltallige team beslist om het paard terug te trekken. Dit betekent ook het einde van de competitie voor Lara op deze Olympische Spelen. (EM / Team Belgium / Belga / Sporza)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten

Antwerps Persbureau

GRATIS
BEKIJK