• 19/05/2024

Marriage Stories by Karine Huts te bekijken bij Campo

ANTWERPEN– Komask ( de Koninklijke Maatschappij ter aanmoediging van de schone kunst organiseerde in samenwerking mat Karine Huts ( Katoennatie) een unieke tentoonstelling. Op één plaats wordt de privécollectie trouwjurken van Karine Huts samen gebracht met de werken van de 53 laureaten van de internationale kunstwedstrijd van Komask. Het uitgangspunt waren de trouwjurken van Karine.

Karine Huts is een gepassioneerde verzamelaar van kunst en eeuwenoude textiel. Binnen de Katoenatie heeft ze een collectie bijeen gebracht van 3.500 jaar textielkunst.

Minder bekend is haar grote passie voor trouwjurken. Geleidelijk begon ze te verzamelen via bruiden uit de familie en vriendenkring. Later kwamen er unieke stukken bij uit veilingen.

Oude kant en zijde is haar top interesse maar ook het once in a lifetime aspect van een trouwjurk deelt haar passie.

Een trouwjurk is het symbool van een idyllische meisjesdroom en de start van een nieuw verhaal. Ook achter elke jurk zit een persoonlijk verhaal. Het bijzondere is dat  mevrouw Huts de meeste van deze verhalen meebeleefde. De persoonlijke collectie is een tastbare herinnering aan een al dan niet verborgen verhaal binnen het huwelijk. De verhalen zijn zowel fictief als waarheidsgetrouw. Karine schreef bij elk kleed een verhaal behalve bij een , dat werd dress without a story genoemd.

De oudste jurk dateert van 1830 en is dus even oud als België zelf.  Sommige creaties zijn van gekende modehuizen  of van hedendaagse ontwerpers, andere van anonieme naaisters.

Marriage Stories is een bloemlezing van dromen en verwachtingen, maar ook van creatieve expressie.

De internationale wedstrijd stond open voor kunststudenten uit verschillende disciplines. Ze creëerden elk een nieuw werk gebaseerd op het verhaal van Karine of hun eigen Marriage Story. Er werden 53 laureaten weerhouden en de hoofdprijs is 10.000 euro.

De tentoonstelling zelf vinden we bij Campo en Campo in Antwerpen op de Grote steenweg. Ze gaat door van 10 november tot 14 december.

Het is een clash tussen oud en nieuw, macht en onmacht, traditie en vernieuwing en verdriet en vreugde.

Er is een begeleidend boek met alle verhalen.

www.marriage-stories.be

Tekst: Gust Charrin- Diane Schroven.

Foto’s: Diane Schroven.

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten