• 21/06/2024

Markt verhuist gedeeltelijk in Mechelen, Ballonnekensstoet in Duffel

MECHELEN – Nu de werken op de IJzerenleen van start zijn gegaan, krijgen enkele marktkramers vanaf zaterdag 24 september een nieuwe plek op de markt toegewezen. Markta – de vereniging van de Mechelse marktkramers – voorziet een feestelijk gebeuren met rode lopers en straatanimatie.

Op de IJzerenleen staan er een 25-tal kramen. Vanwege de aanleg van de belevingsstrook om van de IJzerenleen een aangenamere winkelstraat te maken, dienen er zes marktkramers langs de pare kant van de weg (kant Schockaert) een nieuwe locatie te krijgen. Greet Geypen (Open Vld), schepen van economie: ‘Op het nieuwe marktplan hebben we de betrokken marktkramers opnieuw ingetekend op de IJzerenleen. We vonden het belangrijk dat ze toch in hun vertrouwde omgeving konden blijven staan. Anderzijds vinden op deze manier de klanten gemakkelijker hun weg naar de nieuwe locatie. Na een aantal maanden gaan we de nieuwe situatie evalueren.’

Markta wil de nieuwe marktsituatie niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Voorzitter Luc Viss: ‘We willen de marktgangers op een leuke manier laten kennismaken met de nieuwe marktopstelling. Daarom voorzien we een rode loper aan de twee toegangen van de IJzerenleen. Op deze manier willen we de gewijzigde situatie in de kijker zetten. Er zullen ook twee steltenlopers rondlopen die de klanten de weg wijzen naar de verplaatste kramen.’ Deze zes kramen zijn vanaf zaterdag op hun nieuwe plek te vinden: Van Acker (textiel), Luytens (textiel), Betjes (bloemen), Janssens (textiel), Van Tricht (schoenen), Vael (textiel).

Op zaterdag 24 september kunnen Duffelaars weer genieten van de Ballonnekensstoet. Samen met versierde en verlichte praalwagens kleuren de kinderen met hun ‘lampionneke ’de Duffelse straten. Het Ros Beiaard wordt van stal gehaald en de Duffelse Reuzen dansen door het dorp.

Lili Stevens (CD&V), schepen van feestelijkheden: ‘Naar jaarlijkse traditie lopen de Duffelse Reus en Reuzin mee met hun kinderen Janneke, Mieke en Kinnebaba. Ook Moor en Moorin zijn van de partij, en volkskunstgroep De Moeffeleer brengt reus Nelles mee. De negen reuzen worden vergezeld door het Ros Beiaard. Dit jaar is het weer aan de vier heemskinderen Maxim, Matteo, Ruben en Céleste Van Sant om te paraderen op het imposante dorpspaard.’ Ook het typische ‘lampionneke’ is een traditie die Duffel niet verloren laat gaan. Alle kinderen met een lampje krijgen een tombolakaartje aan het einde van het parcours. Hiermee maken ze kans op een prijs uit een Duffelse winkel. Datzelfde tombolakaartje is ook vijf euro waard op de jaarmarktkermis van zaterdag 15 oktober.

De stoet trekt tussen 19.30 en 22 uur door Duffel, met het woonzorgcentrum Sint-Elisabeth, Kwakkelenberg 3, als startpunt. Tussen 19 uur en 23.30 uur voorzien twaalf Duffelse verenigingen hapjes en drankjes op het plein aan de G. Van der Lindenlaan. Tussen 22 uur en 22.15 uur wordt er vuurwerk afgeschoten op het plein aan de G. Van der Lindenlaan. Tussen 19.30 uur en 23 uur zijn zowel het centrum van Duffel-Oost als het centrum van Duffel-West gedeeltelijk afgesloten en onbereikbaar voor verkeer. Tijdens de oversteek van de stoetwagens van Duffel-Oost naar Duffel-West wordt ook de Netebrug tijdelijk onderbroken. Dat zal ongeveer tussen 19.30 uur en 21 uur zijn. (EM / Foto Gemeente Duffel)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten