• 20/06/2024

Mark Van Hove is de eerste reizende kleermaker uit onze provincie

ANTWERPEN – Vanochtend werd aan het MAS Suits & Stitches voorgesteld, de maatpakken-showroom op wielen van reizende mode-ondernemer Mark Van Hove (links op de foto). Dit is een primeur voor onze provincie. Alleen in Limburg rijdt er nog zo’n kleermaker rond.

De binnenruimte van de op-maat-gemaakte opbouw is twee bij vier meter. Aan de wand hangen rekken met maatpakken, broeken en jassen. De zithoek is voorzien van een messing tafel, navy blue zachte velvet bankjes, een espressomachine en een koelkast met frisdrank, champagne of gin. Stalenboeken met daarin keuze uit 4 000 stoffen en knopen en een beeldscherm aan de wand moeten de klant helpen om tot een stijlvolle keuze te komen.

Van Hove: ‘Ik vorm de derde generatie van een kleermakersfamilie gelegen in Antwerpen. Mijn grootvader is begonnen met kleding Albert in de Anselmostraat in 1928 en daar zijn we nog steeds gevestigd. Ik had wat schrik voor de werken aan de Oosterweelverbinding en daardoor de moeilijke bereikbaarheid van Antwerpen. Niet ten onrechte, wanneer je ziet wat er het voorbije weekend is gebeurd. Ik heb klanten die in Brasschaat wonen en die een uur onderweg zijn. Dat kan niet. Bovendien gaat men de Anselmostraat heraanleggen tot aan de Jan Van Rijswijcklaan. Dat worden werken die drie jaar gaan duren. Je kan wel raden welke impact dat gaat hebben op de winkels aldaar. En bovendien is de klanten hun tijd kostbaar. Daarom ga ik naar de mensen toe. Mensen kunnen zich inschrijven via onze website, geven aan wat ze nodig hebben – dat kan gaan van een kostuum tot sportieve kleding -, en ze geven een indicatie van de maat mee. Het is trouwens niet enkel maatwerk of confectie dat we gaan doen. Door de inschrijvingen weet ik wat de mensen nodig hebben en weet ik wat ik moet meebrengen.’

‘Ik rij enkel rond op aanvraag. Diegene die op een bepaalde dag een reservatie maakt, bepaalt ook de invulling van mijn dag. Wanneer ik morgen om 10 uur in Turnhout moet zijn dan probeer ik nadien naar klanten te rijden die in die buurt wonen. Voor alle duidelijkheid: ik rij overal naartoe, ook naar Gent of de kust bijvoorbeeld. Het is de bedoeling om aan mijn bestaand cliënteel extra service te geven maar ook om een vernieuwing en een verjonging van het klantenbestand te krijgen. Ik heb nog een collega in Limburg. In Nederland heeft men het ook gedaan maar die deden alleen kostuums en maatwerk terwijl ik heel mijn gamma presenteer. Het moet wel rendabel zijn en wij weten ook dat niet iedereen gaat kopen. De kostprijs blijft hetzelfde, of men nu naar onze winkel gaat of de bestelling naar huis laat komen. Nadat het maatpak in het atelier is gemaakt, komen wij nog eens langs voor een tweede pasronde. Eventueel worden er nog laatste aanpassingen gedaan in ons eigen atelier in Antwerpen, waarna het pak voor de klant perfect op maat is. We hebben een divers cliënteel: van iemand met een buikomvang van 1m98 tot iemand die 1m48 groot is. Door corona hebben we een jaar moeten wachten op het (verlaagde) chassis voor de wagen, die uit Frankrijk moest komen. Ik had dus al eerder kunnen beginnen maar het voordeel is dat we wat langer hebben kunnen nadenken over het concept.’

Het idee werd uitgevoerd door de firma Wizzdom uit de Kribbestraat in Antwerpen. Managing Director Patrick Dom (rechts op de foto): ‘Ik begeleid zaakvoerders die bepaalde ideeën hebben. Het kan ook zijn dat ik aanraad om iets niet te doen. Voor 90 procent is mijn rol nu uitgespeeld. Samen met Marc ben ik op zoek gegaan naar wie zijn ideale klant is. Dat is niet de man tussen de zoveel en zoveel jaar of de bedrijfsleider. Dat moet veel fijner in beeld gebracht worden. Dan bestuderen we de klant zijn leefwereld. Waar haalt die zijn informatie? Wanneer je je boodschap klaar hebt dan je kijken via welk kanaal je je klanten het best kan bereiken. Een naam is ook belangrijk. In dit geval hebben we zeven namen verzonnen en die getest op een zeer gevarieerd publiek. In feite is een andere naam nummer één geworden maar die werd voornamelijk gekozen door vrouwen. En vermits we voor mannen werken zijn we gegaan voor nummer twee, Suits & Switches.’ Info: www.suitsandstitches.be

Edwin MARIËN

Foto Suits and Stitches

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten