• 04/03/2024

Magnolia’s spotten met app in Rivierenhof, Deurne bezorgd om plataan

DEURNE – Vanaf nu bloeien de eerste magnolia’s in het provinciaal groendomein Rivierenhof. De nieuwe digitale Magnoliaroute leidt je via de app izi-TRAVEL door het park. Je wandelt langs een mooie selectie uit de ruim 140 aangeplante magnolia’s die bloeien in het vroege voorjaar of in de zomer. De tocht is 4,4 kilometer lang. Onderweg onthult deze ‘schoonheid uit de oudheid’ een deel van haar geheimen.

Magnolia’s komen in Europa enkel voor in tuinen en parken. Met hun grote, witte of rozige, soms gele of paarse bloemen fleuren ze het vroege voorjaar op, vaak voor er bladeren aan de bomen verschijnen. Vanaf maart verrassen ze ons door hun schoonheid en hun geur. Bovendien zijn de bloembladeren ook eetbaar. Magnolia’s prikkelen zo alle zintuigen.

De uitgebreide botanische collectie van het Rivierenhof is tot ver buiten de landsgrenzen gekend. Peter Verdyck, directeur: ‘Met deze collectie willen we onze bezoekers een goed beeld geven van de grote diversiteit aan winterharde vaste planten, bomen en struiken. De uitbouw van een Magnoliacollectie startte in 2005 en maakt deel uit van die ambitie. Momenteel staan er in het park meer dan 140 Magnolia’s van 125 verschillende variëteiten.’ Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde voor recreatie- en groendomeinen:  ‘Met deze Magnoliaroute spelen we in op de digitale trend. Zo kunnen we zoveel mogelijk mensen met de prachtige magnolia’s laten kennis maken op eigen tempo en op een moment dat het hen past. Via de  tool krijgt men extra info mee, beeldmateriaal en audiofragmenten.’

Hoe ga je te werk?  Download gratis de app izi-TRAVEL op je smartphone. Download de route Magnolia’s in het Rivierenhof. Dit kan je ook al thuis doen. Ben je in het park aangekomen, dan kan je meteen beginnen wandelen. De route start bij parking Oost (Ruggeveldlaan, Deurne). Volg de route-instructies (online of offline). Onderweg verschijnt de informatie vanzelf op je toestel: kijk, luister en geniet.

Uit de pers vernam het district Deurne dat het kantoorgebouw van Proximus verdwijnt en vervangen wordt door een residentieel gebouw. Het pand is door Proximus verkocht aan Mertens Projects uit Brasschaat. De firma is een onderneming die zich toelegt op projectontwikkeling en verhuur van vastgoed. Mertens Project wil hier een appartementsgebouw voor 83 gezinnen neerzetten met handelsruimtes op het gelijkvloers en een ondergrondse parkeergarage.

Op het openbaar domein (ter hoogte van Ter Heydelaan 221, hoek Gallifortlei) staat een plataan. Het district heeft zijn bezorgdheid geuit over die boom aan de dienst vergunningen van de stad Antwerpen. Het district wil dat de stad Antwerpen in haar omgevingsvergunning maatregelen oplegt om de boom te vrijwaren en te behouden.  Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA): ‘In de buurt Bosuil wordt vrij lichtzinnig omgesprongen met bomen in parken en op de openbare weg. Wij willen dat de stad dwingende maatregelen oplegt aan bouwpromotors om bomen te behouden.’ Het district wil ook dat het College van Burgemeester en Schepenen maatregelen oplegt aan de bouwheer om de bemaling van grondwater te beperken. Grondwater kan geloosd worden en geïnfiltreerd worden om de hondenloopzone Gallifort.  Sekeris: ‘Wij willen absoluut vermijden dat grondwater afgevoerd wordt via de rioleringen.’ (EM / Foto Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten