• 21/06/2024

Magisch openingsweekend voor magisch museum op gang getrapt in de regen

ANTWERPEN –  Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is geopend. Dat gebeurde vanochtend om 10.45 uur, een kwartier later gepland, maar om 10.30 uur viel de regen met bakken uit de hemel. Toch trotseerden vele genodigden maar ook gewone Antwerpenaren het weer. Het valt te hopen dat dit het allerslechtste weermoment was van het weekend want het openingsprogramma is magisch.

Met een kwartier vertraging luidden de klokken. Dat was niet toevallig want het gebeurde ook in 1815 toen de kunstwerken terug thuis kwamen na de grote kunstroof door Napoleon. Thebaanse trompetten trokken de openingsceremonie op gang. Het lint ontvouwde zich op de tonen van Beethoven en in een poëtische en feestelijke scenografie van Chantal Copello en Mieke Ketelslegers. Het 120-koppige koor de CHORALE (zie foto), kinderkoor Carmina en het orkest La Passione zetten dit beeld kracht bij. Balletdansers dansten op de tonen van Coldplay. De zangers waren gekleed in rood en blauw. Dat was niet toevallig want die kleuren verwijzen naar de Madonna van Fouquet, hét absoluut pronkstuk van het museum.  Luk Lemmens: ‘Wat de Mona Lisa is voor het Louvre is de Madonna van Fouquet voor het KMSKA.’

Museumdirecteur Carmen Willems, Luk Lemmens – voorzitter van de Raad van bestuur van KMSKA -, de Vlaamse ministers Jan Jambon en Zuhal Demir, burgemeester Bart De Wever en Antwerps cultuurschepen Nabilla Ait Daoud (allen N-VA) knipten het lint door – terwijl enkele vuurwerkpijlen in de lucht werden gestuurd – en hieven het (champagne)glas. Niet alleen de genodigden mochten meetoasten maar ook op de tafeltjes die op het Museumplein stonden opengesteld, prijkten flessen met het edele vocht voor iedereen.

Nadat VRT-figuren Riad Bahri en Kirsten Lemaire iedereen hadden verwelkomd mocht het oratoriumkoor de CHORALE, met als thuishaven Wilrijk, opnieuw aan de slag. Zij brachten de Rubenscantate van Peter Benoit. De Wever: ‘Vandaag is een heel ontroerend moment voor veel Antwerpenaren. Hier hebben ze elf jaar op gewacht.’ Tussen het openingsoptreden en de tweede act, gebracht door de Koninklijke Balletschool Antwerpen, lag een halfuur en (begrijpelijk) vluchtten heel wat doorweekte toeschouwers weg van het plein.

De weersvoorspellingen voor morgen zijn echter een stuk beter en ook vandaag worden opklaringen verwacht zodat het de volgende uren opnieuw ‘volle bak’ zal zijn aan het museum. Er zijn optredens in het KMSKA zelf – maar daar heb je een ticket voor nodig en die zijn alle 5 000 al aan de man gebracht – en in de museumtuin. Vandaag staat Studio Brussel op het museumplein, morgen is dat MNM.

Op het grote podium mag je je vandaag nog verwachten aan optredens van Tutti Fratelli (14.15 uur), een dansperformance met twee dj’s en een hiphopcompetitie (15.45 uur), ’s lands beste saxofoonspeler Robin Verheyen (17.45 uur), Stef Kamil Carlens’ band met Admiral Freebee, Jaouad Alloul en Ikraaan (20 uur) en het enige optreden van 2manydj’s dit jaar in ons land (22 uur), dit alles gevolgd door vuurwerk. Morgen zie  of hoor je onder meer het Antwerp Symphony Orchestra (11 uur), het Vlaams Radiokoor (13.15 uur), dansers van de kunsthumaniora (14.45 uur), Iedereen Zingt! (16 uur), een dansworkshop van Joffry Anale (17.45 uur) en het Zesde Metaal (20 uur). Dit weekend kan je twee andere musea in de buurt, het M HKA en het FoMu gratis te bezoeken.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten