Maatregelen tegen hitte in Antwerpen en Mechelse, Lier betrapt 62 sluikstorters
ANTWERPEN – Het KMI voorspelt opnieuw tropische temperaturen voor volgende week. De temperaturen zullen balanceren op de 30 graden grens. Daarom vervroegen de stad Antwerpen en IVAREM opnieuw de uren waarop huisvuil wordt opgehaald. In plaats van om 7 uur starten de ophaaldiensten al om 6 uur ‘s morgens. Op die manier wordt het werk voor de huisvuilophalers draaglijker. Plaats je afval op die dagen dus op tijd buiten.
De dagophaling in Antwerpen en bij IVAREM voor huisvuil start normaal gezien om 7 uur. Zo staat dit ook vermeld op de ophaalkalender. Om de grootste warmte voor de ophalers te vermijden, besliste de stad om de huisvuilophaling van maandag 8 tot en met vrijdag 12 augustus een uur vroeger op te starten. In de straten of wijken met een nachtelijke huisvuilophaling blijft het aanvangsuur ongewijzigd.
Els van Doesburg (N-VA), schepen voor stads- en buurtonderhoud: ‘Zo kunnen onze huisvuilophalers de hitte voor een deel vermijden en blijft het werk op die dagen draaglijker. We vragen daarom alle bewoners om hun huisvuil de avond voordien of ten laatste tegen 5.30 uur buiten te plaatsen.’ Na 12 augustus wijzigen de uren terug naar de gewone ophaaluren.
Ook bij IVAREM (dus in de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne en Willebroek) wordt dezelfde maatregelen genomen. Koen Anciaux, voorzitter van IVAREM: ‘Intense fysieke arbeid in deze extreme temperaturen moet zoveel mogelijk beperkt blijven. We proberen onze ophalers de namiddaghitte dan ook zoveel mogelijk te besparen door ze een uurtje vroeger op pad te
sturen.’
Sinds de aankondiging van de strengere maatregelen tegen sluikstort eind mei werden in de stad Lier al 62 sluikstorters betrapt en geïdentificeerd.
Burgemeester Rik Verwaest (N-VA): ‘Sluikstorten is het bewust achterlaten van afval waar het niet mag. In onze stad vindt men sluikstorten in straatvuilbakken, glasbollen, parkings en zelfs in natuurgebieden. Het is een bij uitstek asociaal misdrijf: een sluikstort vervuilt onze leefomgeving, is een gevaar voor de volksgezondheid en trekt ongedierte aan. Sluikstorters wentelen heel bewust de kost van hun afval af op de rest van de samenleving.’
In mei paste de stad het boete- en vervolgingsbeleid voor sluikstort aan. De minimumboete voor sluikstort werd verdubbeld: de minimumboete ging van 150 naar 300 euro. Daarbovenop komen de opruimkosten van het afval (minimaal 125 euro). Na deze aankondiging werden de inspanningen om sluikstorters te pakken opgedreven. Met de inzet van vier mobiele camera’s en controles door politie, GASAM- en OVAM-vaststellers zijn sinds eind mei al 62 sluikstorters betrapt en geïdentificeerd. Verwaest: ‘Toen we aankondigden dat we de boetes verdubbelden was er bij sommigen twijfel. Ten onrechte leeft het idee dat we de sluikstorters toch niet kunnen pakken. Deze cijfers bewijzen dat de pakkans wel degelijk hoog is. Elke dag wordt er wel één sluikstorter geklist. Zij zullen nu een stevige factuur in de bus krijgen. Als alternatief kunnen ze kiezen om 30 uur gemeenschapsdienst te verrichten. Sluikstorten is dus niet alleen erg asociaal, maar ook duur.’ (EM / Foto Sigrid Spinnox)