• 18/07/2024

Maatregelen in Kontich tijdens doortocht van het WK wielrennen

KONTICH – Het WK wielrennen vindt van zondag 19 tot en met zondag 26 september plaats in Vlaanderen. Het is de negende keer dat het WK-wielrennen wordt gehouden in België. De strijd om elf wereldtitels zal verspreid over Vlaanderen en over vier gaststeden gestreden worden.
Van vrijdag 24 tot en met zondag 26 september passeert het WK door Kontich. En alsof dat op zich al niet bijzonder is, is het WK dit jaar ook nog eens aan zijn 100ste verjaardag toe. Het lokaal bestuur kijkt uit naar één groot wielerfeest voor jong en oud.
 
Op vrijdag is het aan de junioren, op zaterdag aan de vrouwen en op zondag aan de mannen. Het parcours loopt via de Doornstraat, Groeningenlei, Molenstraat, Gemeenteplein, Mechelsesteenweg en Grote Steenweg richting Rumst. Het peloton komt dus telkens binnen vanuit de richting van Edegem.
 
Op vrijdag 24 en zaterdag 25 september wordt het parcours afgesloten tussen 11 uur en 14u30 (doortocht rond 13u52 op vrijdag en rond 13u42 op zaterdag), op zondag 26 september gebeurt dat van 9 uur tot 12u30 (doortocht rond 11u20).
 
Om de doortocht voor alle betrokkenen veilig te laten verlopen, sluit men het parcours af voor alle verkeer en dit twee uur vóór de doortocht tot 30 minuten na de doortocht. Er geldt een parkeerverbod op het hele parcours. Door de doortocht en het afsluiten van het wedstrijdparcours, wordt Kontich in twee delen gesplitst. Hierdoor wordt het tijdens de periode van de afsluiting bijna onmogelijk om van het oostelijke deel naar het westelijke deel van de gemeente te geraken en omgekeerd. De doortocht en de bijhorende noodzakelijke maatregelen hebben heel wat gevolgen voor de verkeerssituatie in het dorpscentrum en de straten die uitgeven op het parcours.
 
Verschillende wijken of straten hebben hun in- en/of uitrit via het parcours. Zij zullen tijdens de uren dat het parcours afgesloten is niet weg kunnen met de wagen. Zij dienen hun wagen dus op voorhand op reglementaire manier buiten het parcours te parkeren. Het gaat hierbij om de bewoners van de wijk Albertlei en aangrenzende straten, de Staf Van Elzenlaan, Kontichhof, Lijsterbolstraat, Zilverbergstraat en Maalderijstraat. De Jordaensstraat en de Van Dyckstraat worden dubbelrichting en er geldt in bepaalde delen van deze straten een parkeerverbod om uitwijkmogelijkheden te creëren. Tijdens diezelfde momenten kan niet worden uitgereden via de Spoorwegstraat. De Bergstraat kan men enkel uitrijden tijdens de uren dat men het parcours afsluit. De Nieuwstraat tussen de Transvaalstraat en Molenstraat wordt dubbelrichting van zaterdag 25 september om 9 uur tot en met maandag 27 september om 16 uur . Ontsluiten kan via de De Villermontstraat. De handelszaken die gelegen zijn langs het parcours zullen moeilijk of niet bereikbaar zijn tijdens de doortocht en de afsluiting van het dorpscentrum. Ze dienen tijdig de nodige afspraken te maken met bijvoorbeeld leveranciers. Voor de voetgangers voorziet men in het dorpscentrum verschillende alternatieve oversteekplaatsen die worden aangegeven met paaltjes en/of poortjes. Oversteken op andere plaatsen is niet toegestaan. Vermijd het wedstrijdparcours en de directe omgeving ervan. Let goed op de tijdelijke verkeerssignalisatie. Volg steeds de richtlijnen van de seingevers. (EM / Illustratie Gemeente Kontich)
🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten