• 19/06/2024

Maandag worden nieuwe sorteerregels in deze 28 gemeenten van kracht

WOMMELGEM – Na lang wachten gaan maandag 1 maart ook de IGEAN-gemeentes met de nieuwe sorteerregels voor pmd aan de slag. Een uitgebreide communicatiecampagne heeft de inwoners de afgelopen weken geïnformeerd over alle nieuwigheden. Met een online sorteerspel wil IGEAN de nieuwe sorteerregels spelenderwijs helpen inburgeren.

Na de buren van stad Antwerpen en Ivarem op 1 januari, starten Aartselaar, Boechout, Boom, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Edegem, Essen, Hemiksem, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Lint, Malle, Mortsel, Niel, Ranst, Rumst, Schelle,  Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven en Zoersel, nu maandag met de invoering van de ‘nieuwe blauwe zak’.

Concreet betekent dit dat er méér huishoudelijk verpakkingsafval in de blauwe pmd-zak wordt ingezameld. Dat betekent niet alleen een pak minder huisvuil, maar ook veel meer recyclage.

Men dient zich drie vragen te stellen: is het een verpakking? Is het voor huishoudelijk gebruik? Is het gemaakt van plastic? Wanneer je driemaal ja antwoordt, dan mag het in de nieuwe blauwe zak.

Bieke Van Baelen, beleidscoördinator communicatie en sensibilisatie bij IGEAN: ‘Yoghurtpotjes of botervlootjes, maar ook plastic zakken en folies mag je vanaf 1 maart allemaal in dezelfde zak sorteren. Alles samen goed voor ongeveer acht kilogram minder huisvuil per inwoner per jaar. Een goede zaak voor het milieu én natuurlijk ook voor ieders portemonnee.’

‘De rol ‘oude’ blauwe zakken die nog in de kast ligt, moet helemaal niet weggegooid worden. Vanaf 1 maart mag er méér in dezelfde zak.’

‘De zak wordt niet duurder. De prijs van een rol met twintig zakken van 60 liter blijft  2,5 euro. In Essen en Hemiksem (voorheen drie euro) en Zandhoven (voorheen 2,4 euro) wordt de kostprijs van deze zakken ook uniform aan de rest van de IGEAN-regio.’

De ophaalkalender wijzigt niet. Op welke dag men zijn blauwe zak mag aanbieden, leest iedere inwoner op zijn papieren ophaalkalender of in de Recycle!-app op de smartphone.

IGEAN gaat deze keer verder dan het bedelen van een speciale editie van de Afvalkrant en een informatieve sorteeraffiche.

Om elke inwoner op een andere manier kennis te laten maken met de nieuwe sorteerregels, heeft IGEAN samen met Epyc een sorteerspel uitgewerkt. Tot en met zondag 14 maart heeft IGEAN er zelfs een wedstrijd aan gekoppeld voor haar inwoners.

Inwoners die hun sorteervaardigheden willen testen én kans willen maken op een leuke prijs, surfen best naar www.igean.be/sorteerwedstrijd. (EM / Foto IGEAN)

 

 

 

.

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten