• 20/06/2024

Maandag gratis appels in Vorselaar, Herentals en Orion voeren gesprekken

VORSELAAR – Na de actie met bakkerij ‘’A Tatin’ in april, organiseert de gemeente Vorselaar in het kader van de campagne ‘Vorselaar stapt en trapt’ een tweede ontbijtactie. Ditmaal is lokale groenten- en fruitwinkel ’t Hofke de leverancier van dienst. Zaakvoerders Anke en Glenn zorgen mee voor de appels.

Aan elke schoolpoort zal nu maandag 5 september, bij de start van de eerste volledige schoolweek, vanaf 7.30 uur aan elke fietsende of stappende leerling of leerkracht een gezonde appel worden geschonken. Schepenen en raadsleden helpen mee die ochtend want er zijn heel wat schoolpoorten in Vorselaar.

Het lokaal bestuur heeft samen met drie lokale werkgroepen (mobiliteit, lokale economie en duurzaamheid), de Vorselaarse scholen, politie Neteland, Vlaamse Stichting voor Verkeerskunde en 70 handelaars en verenigingen een campagne uitgebouwd die fietsen en stappen in Vorselaar blijvend wil promoten. Burgemeester Lieven Janssens (ACTIEV): ‘Kiezen voor stappen of trappen is immers veiliger, gezonder, slimmer, soms sneller, maar vooral plezanter. De campagne werd op 18 februari afgetrapt maar de grote wandel- en fietsactie loopt twee jaar lang, telkens van 1 maart tot 1 juni en van 1 september tot 1 december.’

Om schoolgangers en winkelbezoekers te motiveren worden fietsers en stappers beloond met spaarzegels. De stickertjes worden uitgedeeld door de scholen en de lokale handelaars en zelfs een aantal verenigingen organiseren activiteiten waarbij fietsers en wandelaars beloond worden. De deelnemers kunnen hun volle spaarkaart in de brievenbus van de lokale BIB deponeren en maken zo elke maand kans op Vorselaarse geschenkbonnen of waardebonnen geschonken door Vorselaarse ondernemers. In ruil hiervoor krijgen de handelaars adverteerruimte in de gemeentelijk communicatie. Een gratis fiets-graveer-actie, een persconferentie bij een deelnemende handelaar, grote canvas doeken in het straatbeeld, een promostandje op de jaarmarkt, de bedeling van een opvallende thema-brochure in alle Vorselaarse bussen zorgen ervoor dat de campagne ‘Vorselaar stapt en trapt’ extra aandacht en ondersteuning krijgt. Tot slot geven ook vier bekende Vorselarenaren de campagne een duwtje in de rug. Acteur Erik Goris schreef al een passend gedicht. Lauren Müller, bekend van Thuis, overhandigde op de jaarmarkt de prijzen aan de voorjaar-winnaars. En de wielrenners Jan Bakelants en Bart Wellens zijn mee het gezicht van de campagne en zijn te zien op allerlei pancartes.

De laatste jaren wordt het steeds duidelijker dat samenwerking nodig is om kwalitatieve woonzorg te kunnen (blijven) aanbieden. Het stadsbestuur van Herentals en Zorggroep Orion uit Turnhout voeren verkennende gesprekken om een mogelijke samenwerking op te starten. Bart Michiels (CD&V), schepen voor welzijn: ‘Het doel is om in de nabije toekomst elkaar te ondersteunen op het vlak van kwalitatieve, toegankelijke en mensgerichte woonzorg. Het stadsbestuur en de zorggroep keurden daarvoor een intentieverklaring goed. Deze maand begint een grondig onderzoek van beide organisaties om te zien waar kansen zitten om samen te werken. In december beslissen beide organisaties, op basis van het onderzoek, of en hoe ze effectief gaan samenwerken op het vlak van toegankelijk en kwalitatief zorgwonen in de eigen regio. Zo een partnerschap is een beproefde strategie die al succesvol werd uitgevoerd bij het verzelfstandigingen van AZ Herentals en AZ Turnhout die beide ingebed zijn in het Ziekenhuisnetwerk Kempen.’ (EM / Foto Pixabay)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten