• 24/06/2024

Maandag 5 september starten dakwerken aan het Wereldhuis in Centrum Mol

MOL – Maandag 5 september start een aannemer in opdracht van het gemeentebestuur van Mol met dakwerken aan het Wereldhuis op het Santo Tomásplein. De vernieuwing van het dak vormt de eerste stap van de renovatiewerken die in samenspraak met de Oxfam Wereldwinkel aan deze voormalige schoolmeesterwoning zullen gebeuren. Om de dakwerken vlot en veilig te laten verlopen, geldt er gedurende een periode van twee weken een parkeerverbod voor de vier parkeerplaatsen die net achter de Wereldwinkel liggen.

De dakwerken omvatten het vernieuwen van de dakbedekking, inclusief het plaatsen van isolatie. Het huidige dak is niet geïsoleerd, waardoor deze ingreep het gebouw heel wat energiezuiniger maakt. Omdat de zolderverdieping ingericht is als vergaderruimte, blijft de dakstructuur behouden en vinden alle werken aan de buitenzijde van de dakstructuur plaats. Wel worden de houten balken behandeld en plaatst men een nieuw onderdak.

Lotte Vreys (CD&V), schepen voor ontwikkelingssamenwerking: ‘De dakwerken vormen de eerste stap in de renovatiewerken die we voor dit kenmerkende gebouw plannen. Begin maart presenteerden we de toekomstplannen. Zo vormt de uitbreiding van de Oxfam Wereldwinkel met een sfeervolle ontmoetingsruimte de absolute blikvanger van de plannen. Naast de dakwerken investeren we in een energiezuinige centrale verwarming. Deze installatie moet de gaskachels vervangen. Daarnaast vernieuwen we ook de ramen.’

De Wereldwinkel heeft al vele jaren zijn vertrouwde stek in het Wereldhuis op het Santo Tomásplein. Dit kenmerkende authentieke gebouw is eigendom van het gemeentebestuur. Samen met de uitbreidingsplannen van de Wereldwinkel op het gelijkvloers investeert het gemeentebestuur fors in de renovatie van het gebouw. De bovenverdiepingen blijven onder gemeentelijk beheer. Naast een flexibele werkplek voor de ambtenaar mondiaal beleid en de marktleiders blijven ook de mondiale organisaties in deze ruimtes welkom voor vergaderingen of kleine activiteiten.

Vreys: ‘Al sinds oktober 1971 is Oxfam Wereldwinkel actief in Mol. Al vele jaren zetten deze vrijwilligers zich met hart en ziel in om onze inwoners te verwennen met Fairtradeproducten uit alle uithoeken van de wereld. In de toekomst kunnen ze deze (h)eerlijke producten ook serveren in hun eigen gezellige ontmoetingsruimte.’ De uitbreiding – goed voor 60 vierkante meter – wordt gerealiseerd in een fraaie oranjeriestijl. De ramen tot op de grond zorgen voor een overvloed aan daglicht. In de zomer kunnen deze ramen volledig open, waardoor het geheel wordt uitgebreid met een terras. Iedereen is voor een drankje welkom tijdens de openingsuren van de winkel.

Na sluitingstijd kan de ontmoetingsruimte door de mondiale verenigingen gebruikt worden voor activiteiten en vergaderingen. De winkel en de ontmoetingsruimte zijn onderling verbonden, maar kunnen ook van elkaar afgesloten gebruikt worden. Nieuw sanitair voor de ontmoetingsruimte is eveneens voorzien. Dit wordt mooi geïntegreerd in de huidige garagebox, achteraan de site.

De uitbreiding zelf wordt volledig vanuit eigen middelen door de Wereldwinkel gefinancierd. De vervanging van de daken en ramen en de installatie van energiezuinige centrale verwarming wordt betaald door het gemeentebestuur. (EM / Foto Gemeente Mol)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten