• 24/07/2024

Maand van de markt voor Antwerpen en districten op gang geschoten aan Theaterplein

ANTWERPEN – In april staat in Vlaanderen de wekelijkse openbare markt in de kijker, tijdens de Maand van de Markt. 168 gemeenten en 338 markten nemen deel aan de actie. Ook stad Antwerpen en de districten doen mee. Wie deze maand een bezoek brengt aan één van de vele markten in de stad kan deelnemen aan een wedstrijd en maakt kans op een prijs.

Antwerpen heeft een eeuwenlange en rijke traditie van markten. De stad telt 24 wekelijkse openbare markten, verspreid over de districten. Om markten te promoten is er de tweede editie van de Maand van de Markt. Verschillende Antwerpse districten organiseren wedstrijden, waarbij klanten van de markt prijzen kunnen winnen. Op de markten aan het Theaterplein bijvoorbeeld maken bezoekers kans op een caddy gevuld met waardebonnen van de deelnemende markthandelaars. Vandaag bracht Peter Wouters (N-VA), schepen voor markten, een bezoek aan de exotische markt aan het Theaterplein en de Oudevaartplaats. Hij liep mee met de marktleiders die de markt elke week in goede banen leiden en gaf zo het officiële startschot voor de wedstrijd.

Wouters: ‘De lokale markt draagt bij tot een levendige handelskern, maar het is ook een sociaal gebeuren, een aangename plek voor ontmoeting en beleving. Nergens anders vind je zo nabij en letterlijk binnen handbereik een dergelijk kwalitatief en (di)vers aanbod tegen een scherpe prijs, op maat van de klant en met persoonlijke bediening. De lach en de zwans of het luisterend oor krijg je er gratis bovenop. Wie me niet gelooft, nodig ik graag uit om de markt te komen (her)ontdekken, lokaal te kopen en de zintuigen te prikkelen.’

Om deel te nemen aan de wedstrijd kunnen de marktbezoekers de wedstrijdapp ‘Ik Koop Lokaal’ installeren op de smartphone. Met die app scannen ze bij elke aankoop de QR-code van de handelaar. Zo neem je deel aan de wedstrijd. Bezoekers zonder smartphone krijgen een invulkaart bij het marktkraam waar ze hun aankoop doen. Deze invulkaarten kunnen worden ingeleverd in de duidelijk herkenbare inleverbox op het terrein. Na afloop van de Maand van de Markt vindt per district de trekking van de winnaars plaats.

Ben Van Duppen (PVDA), districtsschepen voor Markten en Foren in Borgerhout: ‘In Borgerhout koesteren we onze twee markten die beiden een heel eigen karakter hebben. De woensdagmarkt van de Gitschotellei is zeer geliefd bij de buurtbewoners en echt een ontmoetingsplek voor de buurt. De vrijdagmarkt op het Laar is dan weer superdivers met producten die je elders niet vindt.’ Telkens je er een aankoop doet, maak je kans op een Borgerhouts prijzenpakket. In totaal worden acht winnaars geloot, één winnaar per week per markt. De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 28 april. Je vindt de zuilen bij Foodbar Deprince tijdens de markt op de Gitschotellei elke woensdagochtend, van 8 uur tot 13 uur en bij Bar Bakeliet tijdens de markt op het Laar, elke vrijdagochtend van 8 uur tot 13 uur.

Carolyn Krekels (CD&V), districtsschepen voor lokale economie en middenstand in Hoboken: ‘Onze marktkramers hebben het niet altijd makkelijk gehad. Corona heeft hen heel wat klanten gekost en het is niet altijd makkelijk om nieuwe klanten aan te trekken. Elke kans om de marktkramers te ondersteunen moet dan ook gegrepen worden. Daarom neemt het district met veel enthousiasme deel aan deze actie die de wekelijkse markt in de kijker zet.’

Bij elke marktaankoop op de Bist in Wilrijk maak je kans op één van de 40 boodschappentassen (tien per week) die het district liet maken en die de marktkramers vullen met producten en bons. Robert Moens (N-VA), districtsschepen voor markten in Wilrijk: ‘Met deze actie geven we als district aan zowel de marktkramers als bezoekers aan dat ook voor ons de wekelijkse markt belangrijk is. Het is een een plek waar men terecht kan voor verse voeding en andere koopwaren én een sociale ontmoetingsplek.’ (EM / Foto Jan Crab)

https://www.youtube.com/watch?v=e4UbNyHk2mc

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten