• 29/02/2024

Maand november wordt hoogtepunt voor jaar van de diamant in Antwerpen

ANTWERPEN – Voor de tweede keer komt het Nederlandse juwelenfestival OBSESSED! naar Antwerpen. OBSESSED! verzamelt al wat toonaangevend is op het vlak van juwelen in één intrigerend programma in de maand november. Dit jaar staat het thema ‘diamant’ en al haar facetten in de kijker in Antwerpen. Van vrijdag 19 tot en met zondag 21 november vinden er in en rondom het museum DIVA rondleidingen, demonstraties en workshops plaats.

De Antwerpse juwelensector slaat de handen ineen en laat zien waarom Antwerpen dé diamanthoofdstad ter wereld is. DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver, presenteert een diamantfocustour waarin DIVA´s diamantjuwelen van de vijftiende tot en met de 21ste eeuw worden uitgelicht. Bezoekers mogen zelf aan de slag tijdens instapworkshops of wonen een slijpdemonstratie bij. DIVA is ook het vertrekpunt voor een audiotour doorheen de historische binnenstad en ateliers van hedendaagse juweliers, waaronder de Antwerp´s Most Brilliant-juweliers. De juweliers bieden verschillende activiteiten aan onder het thema ‘diamant’. Daarbovenop neemt een gids bezoekers mee op pad in de Gouden Straatjes van Antwerpen. Meer info via www.divaantwerp.be.

OBSESSED! is een tweejaarlijks juwelenfestival dat plaatsvindt in Amsterdam, Rotterdam, Apeldoorn, Den Bosch, Eindhoven en Antwerpen. De aankomende derde editie van OBSESSED! verbindt de beste juweel gerelateerde evenementen – museum- en galerietentoonstellingen, open studio’s van kunstenaars, pop-ups, lezingen, beurzen en boekpresentaties – in één intrigerend programma samengesteld door Current Obsession.  Met het thema ‘Lokaal en diepgaand’ van deze editie probeert CO lokale ‘parels’ te benadrukken en te ondersteunen – door museumarchieven en atelierdeuren te openen voor een wereldwijd publiek. Het festival strijkt in Antwerpen naar van zaterdag 30 oktober tot zaterdag 20 november. Bekijk het programma op www.obsessedwithjewellery.com.

Op amper één kilometer afstand vind je 22 verschillende juweliers in het Modehart van Antwerpen. Iedere juwelier onderscheidt zich door vakmanschap en creativiteit. Je kan deelnemen aan een anderhalfuur durende wandeling op vrijdag 19 of zaterdag 20 november. Inschrijven via https://www.degoudenstraatjes.be/guidedtours.

Verder zijn er tijdens het feestweekend verschillende activiteiten in de Diamantwijk. De zaakvoerder van Adin (Vestingstraat 16) en dé Antwerpse expert in antieke en vintage juwelen, Elkan Wijnberg, staat je samen met zijn team te woord voor een vrijblijvende waardebepaling van jouw juwelen. Ook kan je een gratis lezing volgen over vintage juwelen.  Meer info: info@adin.be.  Onder leiding van inhouse edelsteenkundige en manager van het gemmologische lab, An Jonckers, test het IJGC-team in de Vestingstraat 16B  jouw diamant, terwijl je het resultaat zelf onmiddellijk live kan opvolgen. Naar aanleiding van de viering van 570 jaar diamanthandel in de Scheldestad ontwierp Nico Taeymans in opdracht van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) een betaalbare diamantcollectie: ‘Ravissant’. Het resultaat is een unieke collectie met juwelen waarin zowel kimberliet (het gesteente waarin diamant gevormd wordt), ruwe diamant als geslepen diamant verwerkt werd. De juwelier geeft in de Steenhouwersvest 17 op vrijdag 19 en zaterdag 20 november tussen 11 en 17 uur uitleg over de collectie en opent de ‘Ravissant kast’ met daarin verschillende stenen. Vooraf inschrijven is niet nodig. (EM / Foto Sigrid Spinnox)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten