• 21/06/2024

Maand gratis elektrisch fietsen voor inwoners van Brasschaat, Wommelgem en Edegem

BRASSCHAAT – Inwoners van de gemeenten uit de Antwerpse Vervoerregio – met eerst die van Brasschaat en later die van Wommelgem en Edegem – kunnen vanaf nu kennis maken met De Pendelproeverij. Nadat het eerst de beurt was aan werknemers van bedrijven, krijgen nu ook inwoners de kans om gedurende vier weken gratis te proeven van een vloot van 150 (elektrische) fietsen, met daarbovenop nog proefabonnementen voor openbaar vervoer en/of deelfietssystemen. De voorstelling van de Pendelproeverij voor inwoners vond plaats in Brasschaat, niet toevallig tijdens de Week van de Mobiliteit.

Het doel van de Pendelproeverij is om inwoners te laten kennismaken met duurzame vervoersopties en zo de voordelen te laten ontdekken van een file- en stressvrij vervoersalternatief. Zo’n 200 inwoners zullen de komende vier weken hun auto inruilen voor een actiever en duurzamer pendeltraject naar het werk. Later dit jaar komen de inwoners van Wommelgem en Edegem aan de beurt. De Pendelproeverij is een initiatief van Lantis, de beheersmaatschappij die Antwerpse mobiliteitsprojecten zoals de Oosterweelverbinding realiseert.

Kasper Demol (Lantis): ‘Op het menu van De Pendelproeverij staan 75 elektrische fietsen, 50 speedpedelecs, tien plooifietsen, tien stadsfietsen en vijf elektrische bakfietsen. Daarnaast zijn er proefabonnementen van De Lijn, Velo, DeWaterbus, Blue-bike, de e-bikes van Donkey Republic én de nieuwe P+R-gebouwen beschikbaar. Ook combinaties van bijvoorbeeld een fiets- en proefabonnement behoren tot de mogelijkheden. Om nog meer pendelaars met kinderen te bedienen, breiden we onze vloot volgend jaar uit met tien elektrische longtails.’

Het principe is eenvoudig: gemeentebesturen melden zich aan, inwoners schrijven zich in en selecteren hun fiets en/of abonnement. Die worden vervolgens gratis geleverd op een van de drie vooraf bepaalde momenten en locaties in de gemeente. Na vier weken testen, brengen inwoners het materiaal terug. Voor wie twijfelt of een rit met de bus, de elektrische fiets of een combinatie van tram en deelfiets de beste oplossing is, vormt dit de ideale test.

Demol: ‘De Pendelproeverij is niet alleen een uitstekende manier om het gebruik van duurzame vervoersmiddelen te stimuleren, maar ook om de veiligheid op de weg te verbeteren. Tijdens de ophaalmomenten kunnen onze pendelproevers hun gekozen fiets uittesten op een verkeersvrij parcours van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Gediplomeerde VSV-lesgevers geven er graag enkele tips en tricks mee zodat elke deelnemer veilig de weg op kan.’

De eerste Pendelproeverij voor inwoners ging van start in de gemeente Brasschaat. Demol: ‘Het onderliggend wegennet staat hier vandaag al onder druk. Mensen nemen vaak uit gewoonte de wagen. Met De Pendelproeverij hopen we inwoners te overtuigen dat er alternatieven zijn om vlot op het werk te geraken.’ De gemeente Brasschaat is niet aan haar proefstuk toe wat betreft maatregelen rond duurzame mobiliteit. Goele Fonteyn (N-VA), schepen voor mobiliteit: ‘We waren een van de eerste randgemeenten die een deelfiets- en elektrisch deelwagensysteem uitrolde. Bij de implementatie van de elektrische deelfietsen van Donkey Republic vorig jaar, investeerden we in 70 extra fietsen bovenop het basisnetwerk van Lantis. De voorbije jaren werkten we ook hard aan de vernieuwing van fietspaden en de inrichting van fietsstraten. De Pendelproeverij sluit dus mooi aan op onze ambitie om de verkeersleefbaarheid in onze gemeente te verbeteren. Samen met Lantis werken we aan de bewustwording van de Brasschaatse burger om te kiezen voor (e-)fiets, openbaar vervoer, deelmobiliteit of een combinatie ervan. Meer en meer mensen beseffen dat het ook anders kan, maar vaak is de drempel om over te stappen te hoog. Doordat onze inwoners een maand kosteloos een alternatief kunnen testen, geven we hen dat extra duwtje in de rug.’ (EM / Foto Pixabay)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten