• 19/04/2024

Maak zaterdag kennis met sociaal-culinair ondernemer en topchef Seppe Nobels in Mechelen

MECHELEN –  Sinds 1 januari is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Dat viert de Vlaamse regering met een groots cultureel en maatschappelijk stadsfestival. Construct Europe zal Europa vieren op allerlei manieren en overal in de stad: in de musea en theaters, op de muziekfestivals en uiteraard ook bij het jeugdwerk en in de Mechelse scholen.

Topchef Seppe Nobels start als extra intendant vanaf zaterdag 6 januari met een blikvanger voor Construct Europe: ‘t Gasthuis. Mechelen, Europa. Hij zal een gastronomisch belevings- en opleidingstraject uitbouwen met nieuwe Mechelaars. Het stadsfestival wil het beste van Mechelen samenbrengen en de hele stad in beweging krijgen. En dat zal ook Seppe Nobels doen, een sociaal-culinair ondernemer en Vlaams topchef. Hij neemt met zijn team tijdelijk intrek in ‘t Gasthuis en bouwt er een gastronomisch opleidingstraject uit met nieuwe Mechelaars en nieuwe Europeanen.

Centraal staan integratie, culinaire uitwisseling, sociale tewerkstelling en de rijkdom van de biologische Mechelse landbouw, de lokale korte keten en de Bourgondische traditie van de stad. De herinneringen uit het verleden van de cursisten tovert Seppe met hen om tot nieuwe culinaire of gastronomische creaties met Europese keukentechnieken en Vlaamse ingrediënten in de hoofdrol. Deze worden dan omgezet in heerlijke lunchmaaltijden en een verrassend culinair belevingsparcours. Je kan er als bezoeker kennis maken met de verhalen van de nieuwkomers, maar ook de gerechten uit hun thuisland, weliswaar met lokale touch, ontdekken. Kunstenaars lieten zich evengoed inspireren door de nieuwkomers en zorgden voor de aankleding van de belevingsruimtes.

De einddatum van het project is nog onbepaald. ’t Gasthuis. Mechelen, Europa zal sowieso enkele maanden openblijven. Door de tijdelijke invulling werd de site van ‘t Gasthuis versneld opgeknapt en ingezet. Geïnteresseerden kunnen zaterdag om 14 uur een eerste rondleiding (let op, nog geen restaurantbezoek) krijgen, zonder reservatie. Vanmiddag vond de preview plaats.

Banda Quetzal en Strakx trekken zaterdag al vanaf 15.30 uur doorheen de stad met hun opzwepende ritmes en warme klanken. Topkomieken zoals Michael Van Peel, Jan Jaap Van der Wal, Erhan Demirci en Dena Vahdani zullen tussen 16.30 uur en 18 uur op de Grote Markt gratis hun licht laten schijnen op de EU. Nona kunstencentrum en Cultuurcentrum Mechelen brengen de top van Vlaamse circusgezelschappen samen met voorstellingen van Alexander Vantournhout/Not Standing, Circumstances/Piet Van Dycke, Grensgeval en Be Flat. Alles is al volzet, maar niet getreurd, Jesse Huygh en Aviva Rose Williams brengen nog een spectaculaire openluchtvoorstelling op de Grote Markt, toegankelijk voor iedereen van 15 tot 16 uur.

Op verschillende locaties in de stad, zoals nona kunstencentrum, het Predikheren, het Mechelse Gerechtshof, mARTa en het Huis van de Mechelaar, brengen Bart Moeyaert, Maud Vanhauwaert,  Alara Adilow, Arno Van Vlierberghe en Hind Eljadid hun beste poëzie, woordkunst en slam poetry tussen 14 en 18 uur. Hiervoor heb je geen tickets nodig. Bovendien openen de Mechelse musea zaterdag gratis hun deuren. Bezoek onder meer ‘Radical Shapeshifters’ in Kunsthal Mechelen/De Garage en de nieuwe expo ‘PlayZone Europa’ in het Speelgoedmuseum (vanaf 13.30 uur). Je kan je ook gratis registreren voor het project ‘Elke Naam Telt’ van Kazerne Dossin en het museum en de tijdelijke tentoonstelling bezoeken. Het Hannah Arendt Instituut opent eveneens haar deuren voor het publiek op haar nieuwe locatie op de Zoutwerf. En in de Sint-Romboutskathedraal kan je de unieke klankinstallatie van Alamire Foundation bewonderen, en een fascimile van het Mechels Koorboek. Deze installatie en tentoonstelling zijn uitzonderlijk te zien tot zondag 28 januari, volgens de openingsuren van de kathedraal. Gisteren kon je hier al alles vernemen over de muziekoptredens. (EM / Foto FB)

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten