• 09/12/2023

Maak vanavond nog kennis met de prachtig  gerestaureerde Sint-Martinuszaal

RIJMENAM – Ze is net geen eeuw oud, maar de Sint-Martinuszaal in Rijmenam pronkt als nooit tevoren en is beschikbaar voor zowel verenigingen als particulieren.

Er is met man en macht aan gewerkt en het was één van de grote projecten die bij de start van de huidige legislatuur op tafel lag: de renovatie van de historische Sint-Martinuszaal is helemaal klaar. De zaal die enkele jaren geleden uit gebruik werd genomen omdat ze niet meer voldeed aan de huidige normen, werd gestript en opnieuw opgebouwd. De renovatie duurde anderhalf jaar. 

De vier buitenmuren werden behouden waardoor het historisch zicht van de zaal nog steeds deel uitmaakt van de parel aan de Dijle. Binnen werd alles gestript en opnieuw opgebouwd. Toch blijft de structuur van de oude zaal behouden. De toog staat op identieke manier opgesteld, het podium blijft op dezelfde plaats en de volledig nieuwe ingerichte keuken bevindt zich nog steeds links achteraan.

De zaal werd bovendien toegankelijker gemaakt voor mensen die slecht te been zijn of voor gebruikers van rolstoelen. Aan de inkom maar ook binnen zijn geen opstapjes of niveauverschillen meer. Een automatische inkomdeur zorgt voor extra toegankelijkheid. 

Maar een zaal met een binnenruimte van 220 vierkante meter, een podium van 56,5 vierkante meter en een toogruimte van 26,4 vierkante meter bouwen, impliceert meer dan enkele structurele maatregelen nemen. Voorafgaand werden studies uitgevoerd om de zaal te laten voldoen aan de meest recente milieunormen.

Door te werken met warmtepompen (lucht-lucht) wordt energie bespaard. De vloerisolatie zorgt voor een extra buffer en op termijn komt er een groendak in combinatie met zonnepanelen. Het regenwater wordt gebruikt voor het nieuwe sanitair. Bovendien werden alle voorzieningen ingecalculeerd om het regenwater van het toekomstige groendak te scheiden van het reguliere regenwater. De zaal kan ook worden verduisterd.

De feestzaal in de schaduw van de Sint-Martinuskerk was vroeger dé parochiezaal bij uitstek. Het was de thuishaven van tal van verenigingen zoals de KF. Sint-Martinus, wielertoeristenclub De Wandelaars en een decennium geleden vond er zelfs de wedstrijd ‘De Slimste Rijmenammer’ plaats. Volgend jaar plant men trouwens een evenement om de zaal die dan 100 jaar bestaat, in de kijker te stellen. Hiervoor wordt een werkgroep samengesteld.

Dit betekent dat vanaf januari 2024 feestzaal Sint-Martinus terug open staat voor verhuur. Het gemeentebestuur besliste dat iedereen er terecht kan, zowel verenigingen binnen en buiten Bonheiden en Rijmenam als particulieren.

Dit kan om diverse redenen zoals eetfestijnen, fuiven (maximaal twee per maand), huwelijken, doopfeesten, koffietafels, babyborrels, culturele producties, vergaderingen, teambuildings… . Er zijn voldoende tafels en stoelen beschikbaar. De huur van de zaal is onderworpen aan een gebruikersreglement. Trouw aan het gemeentelijk ondersteuningsbeleid genieten erkende verenigingen van een voordeeltarief.  

De verhuur loopt via ’t Blikveld. Via het cultuurcentrum kan je trouwens ook de andere zalen in Bonheiden huren (GC ’t Blikveld, OC De Krankhoeve, zaal in Sint-Maartensberg, zaal in ’t Kranske, de Pastorij Rijmenam). Lees het reglement hier na .  De gemeentelijke diensten zijn tijdens de werkuren steeds beschikbaar om meer uitleg te verschaffen.  

Vanavond (vrijdag) ‘vanaf 21 uur kan iedereen een kijkje komen nemen naar deze parel die het verenigingsleven een stevige duw in de rug geeft. (EM / Foto Gemeente Bonheiden) 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten