• 19/06/2024

Maak kennis met verborgen tuin van Kathedraal, regelingen voor 15 augustus

ANTWERPEN – 500 jaar geleden werd de eerste steen gelegd voor een megalomane uitbreiding van de Antwerpse kathedraal, het zogenaamde Nieuwerck. Archeologiestudent Kasper Dupré maakte op basis van de historische bronnen en de meest recente archeologische onderzoeken een nieuwe hypothetische reconstructie van deze nooit gebouwde kerk. Het hele verhaal lees je in de nieuwe erfgoedbrochure van de dienst Erfgoed: https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/drem/dienst-erfgoed/erfgoedpublicaties/brochurereeks-op-de-werf.html.

Tijdens de Nacht van de kerken, op zaterdag 14 augustus van 20 tot 23 uur, een organisatie van TOPA vzw, kan je de maquette die Kasper Dupré realiseerde, bewonderen. Gidsen wijzen je op de laatste sporen van het Nieuwerck, zoals de verborgen tuin van de kathedraal. Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA), bevoegd voor Erfgoed: ‘Het Nieuwerck is een onvoltooide droom uit de zestiende eeuw, maar is eigenlijk van alle tijden waarbij de mens grootsheid en macht in de architectuur en omvang van bouwwerken laat reflecteren. In de daaropvolgende eeuwen verviel het Nieuwerck in de vergetelheid, de bouwplannen werden zelfs gestolen uit het kathedraalarchief. Niemand die nog wist hoe de droomkerk er zou gaan uitzien. Pas in het midden van de negentiende  eeuw werd het Nieuwerck ‘herontdekt.’. Sporen in de archieven en beperkte opgravingen leverden aanwijzingen, verschillende pogingen tot reconstructie van de plannen werden gepresenteerd. Kasper Dupré, masterstudent Archeologie aan de KU Leuven, bracht samen met de provinciale dienst Erfgoed alle materiaal bijeen en presenteert nu de reconstructie van deze verdwenen droom. We delen deze graag met het grote publiek.”

Op zondag 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart) geldt een aangepaste regeling voor de bereikbaarheid van de stadsdiensten. Op feestdagen zijn de meeste diensten van de stad Antwerpen gesloten.

De stedelijke musea zijn zoals steeds open op zondag. De stedelijke zwembaden zijn gesloten maar openluchtzwembad De Molen  en Zwemvijver Boekenberg zijn open. De bezoekerscentra van Visit Antwerpen (toeristische dienst) zijn open, in Antwerpen-Centraal van 9 tot 17 uur en op de Grote Markt van 10 tot 17 uur. Wegens de coronamaatregelen moeten zwembadbezoeken aan De Molen en museumbezoeken van tevoren gereserveerd worden. Voor zwemvijver Boekenberg hoeft er niet gereserveerd te worden.  De stedelijke zwembaden en sportlocaties zijn gesloten. Bibliotheek Permeke is de enige bib die normaal open is op zondag, maar is gesloten op 15 augustus.

Op www.antwerpen.be staan de openingsuren steeds vermeld op de pagina van de dienst zelf. Je kan het best van tevoren op de website gaan kijken of deze al dan niet geopend is of dat er aangepaste openingsuren gelden. Opgelet: omwille van geldende coronamaatregelen moet op bepaalde locaties vooraf gereserveerd worden. Ook deze info staat op de stedelijke website. Het stedelijk contactcenter is op werkdagen bereikbaar van 9 tot 17 uur op het telefoonnummer 03 22 11 333. Sinds 1 januari wordt het huisvuil in Antwerpen opgehaald op een feestdag. Bewoners die dan afvalophaling hebben, kunnen dus gewoon hun huisvuil buiten zetten. Deze regeling is ook steeds terug te vinden op de ophaalkalender en online op www.antwerpen.be/ophaalkalender. Op 15 augustus zijn de recyclageparken gesloten. (EM / Foto Stefan Dewickere)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten