• 17/07/2024

Maak kennis met pareltjes in drie districten en de gemeenten uit de Oostrand

DEURNE – In de districten Ekeren, Merksem en Deurne en in Schoten, Wijnegem, Wommelgem en Schilde vind je 35 vierkante kilometer groenzones en beboste gebieden, die van elkaar gescheiden worden door bebouwing en verharding. De provincie laat nu iedereen kennis maken met minder gekende pareltjes  aan de hand van zeven wandelingen.

Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA), bevoegd voor Ruimtelijke Ordening: ‘Het gebiedsprogramma Groen Kruis werd opgestart met alle burgemeesters uit de regio. Wij willen in de groene stadsrand de open ruimte behouden, versterken en zoveel mogelijk met elkaar verbinden. Dit is trouwens een belofte die we hebben opgenomen in ons provinciaal bestuursakkoord. Het resultaat zijn deze zeven wandelingen, al dient gezegd dat – wanneer je ze op kaart uitgetekend ziet – ze geen groen kruis maar een groene banaan vormen.

De grenzen van het gebied worden gevormd door Ekeren, Borsbeek, Deurne en Wommelgem. ‘De ruimtelijke wanordening zorgt ervoor dat een groot deel van de open ruimte verstopt zit. Voor dit project spiegelen we ons aan de Zuidrand, waar men al langer bezig is met open ruimte. Eén van de positieve dingen aan corona was dat men in eigen streek is gaan wandelen. Wij zorgen niet alleen voor een ecologische maar ook voor een recreatieve verbinding. We hopen mensen warm te maken voor de groene stadsrand met zijn al bekendere gebieden zoals de Oude Landen en het Rivierenhof maar ook met minder gekende groengebieden in de noordoostelijke rand van Antwerpen.’

Een wandeling van acht kilometer brengt je langs een boeiende mix aan landschappen en natuurgebieden in Deurne en een klein stukje Wijnegem. Je loopt door het Rivierenhof, het recent aangelegde park Groot Schijn en het oude boslandschap van Ertbrugge. In Ekeren (wandeling van twaalf kilometer) vind je ecologische toppers zoals Oude Landen en Bospolder. Je wandelt in het Rozemaaipark, waar de Donkse Beek opnieuw ruimte krijgt en  Hof De Bist, een openbaar park met een bosgedeelte.  Met een wandeling van twaalf kilometer verken je de uithoeken van het Bouckenborghpark, een netwerk van parken in het centrum van Merksem, het Groenendaalpark en de omgeving van het fort.

Een wandeling van 10,5 kilometer loopt voor een groot deel langs verharde straten doorheen de groene woonwijken van Schoten en Schilde – met de grote kasteeldomeinen, de Vallei Kleine Schijn en de villabouw – en door stukjes Wijnegem, waar je een wijngaard ziet.  Een echte topwandeling voor natuurliefhebbers is de 17,5 kilometer lange trip in de eeuwenoude bossen van Schoten, de immense parken, verborgen natuurpareltjes en het idyllisch landbouwgebied rond de Patappeltorenweg.  Je komt in het Park van Schoten, natuurgebied ’t Asbroek, Park Vordenstein, het Peerdsbos en de Laarse Beek. Een gevarieerde wandeling van 15, 5 kilometer brengt je door Wijnegem, Wommelgem, Deurne en Schoten langs onder meer het park van Wijnegem, het Gemeentepark van Schoten en het Wijtschot. Een avontuurlijke wandeling van 12,5 kilometer door Wommelgem begint en eindigt aan het fort. Je wandelt langs hoeves, serres en kruist de Rollebeek en de Diepenbeek. De wandelkaart is gratis te verkrijgen bij de deelnemende districten en gemeenten en vind je ook via www.provincieantwerpen.be/GroenKruis en www.gruunrant.org/wandelroutes.

Edwin MARIËN

Afbeelding Provincie Antwerpen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten