• 19/05/2024

Maak kennis met ‘het leven zoals het is’ van gedetineerden in de bib van Geel

GEEL – De hele maand november is er in de bibliotheek van Geel een authentieke tentoonstelling te bewonderen.

De expo ‘Afgevoerd’ laat bezoekers kennismaken met ‘het leven zoals het is” van gedetineerden.

Via boekcreaties en geluidsopnames vertellen de gedetineerden op een creatieve manier hoe zij hun dagen in de gevangenis beleven.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bib. Op donderdag 30 november vindt er een feestelijke afsluiting plaats.

De expo ‘Afgevoerd’ is het resultaat van een bijzonder project waarbij een medewerkster van de bibliotheek de verbindende factor is binnen de gevangenis van Hasselt.

Samen met De Rode Antraciet en Avansa Limburg vertaalde de bib het project naar een authentieke tentoonstelling.

Evy Kennes, medewerkster van de bibliotheek, doet al zeven jaar vrijwilligerswerk in de gevangenis van Hasselt.

Voor een project ging ze met enkele gedetineerden aan de slag met afgevoerde boeken en knutselmaterialen.

De gedetineerden toverden zo de afgevoerde boeken om tot persoonlijke dagboeken die over het leven in de gevangenis vertellen.

Op de expo in de bib kan iedere bezoeker door hun verhalen bladeren en stilstaan bij een andere samenleving.

Kennes: ‘Voor sommige gedetineerden is het een manier van zelfreflectie en verwerking, maar ook een manier van communiceren met de buitenwereld.’

‘Werken met gedetineerden is voor mij niet anders dan werken met mensen buiten de gevangenismuren. Kunst is kunst, het maakt niet uit achter welke muur het gemaakt is.’

Tim Cools, medewerker van dienst gelijke kansen, ging in gesprek met een zestal gedetineerden om het verhaal achter hun boekcreaties beter te leren kennen.

Deze opnames kunnen bezoekers tijdens de expo ook beluisteren. ‘Er zijn slechte dagen, slechtere dagen en écht slechte dagen…’, vertelt één van de gedetineerden in een geluidsopname.

‘Ik leef sinds ik hier aankwam op automatische piloot. Ik ben meer dan een gedetineerde, ik ben ook een man, broer, vader …’. Ontdek alle verhalen tijdens een bezoek aan de expo.

Op donderdag 30 november van 18 uur tot 20.30 uur is iedereen welkom in de bibliotheek om de bijzondere tentoonstelling feestelijk af te sluiten.

Dan ontvangt de bib gastsprekers van De Rode Antraciet, Pen Vlaanderen, Avansa Limburg en de stadsdichter. Vrijwilligers van de Wereldwinkel zorgen voor een hapje en een drankje. (EM / Foto Pixabay)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten