• 20/06/2024

Alleen maar woorden van lof voor uittredend gedeputeerde Ludwig Caluwé

ANTWERPEN – Vanochtend, bij aanvang van de Antwerpse provincieraad, legde Mireille Colson (N-VA) de eed af als nieuwe gedeputeerde. Zoals werd afgesproken bij het begin van de legislatuur volgt Colson Ludwig Caluwé (CD&V, zie foto) op. De bestendige deputatie bestaat dus voortaan uit drie N-VA-ers (Luk Lemmens, Jan De Haes en Colson), en één CD&V-er (Kathleen Helsen), die trouwens net als de nieuwe deputé in Herselt woont.

Mireille (40) is geboren en getogen in Herselt. Als dochter van Willy Colson en Myriam Geens bracht ze haar eerste twintig jaar door in den Ollemanshoek Ze woont in het centrum van de gemeente en is licentiaat vertaler Engels-Italiaans In Herselt zet ze zich in voor veilige schoolomgevingen, een transparant en efficiënt bestuur en een eerlijk beleid inzake bouwvergunningen. Haar bevoegdheden in de provincieraad worden vrije tijd, toerisme, groen- en recreatiedomeinen, personeel, communicatie en organisatie en ICT.

Ludwig Caluwé werd geboren in Mortsel en bracht zijn jeugd door in Edegem, waar hij naar het OLVE-college ging. Nu woont hij al meer dan 30 jaar in Essen. Hij is licentiaat in de rechten. Van 1984 tot 1989 was hij kabinetsattaché van Jean-Luc Dehaene, toenmalig minister van institutionele hervorming. Nadien was hij zeven jaar nationaal voorzitter van de CVP-jongeren. Van 1995 tot 1999 was hij senator, van 1999 tot 2004 Vlaams parlementslid en gemeenschapssenator en tussen 2004 en 2012 fractievoorzitter in het Vlaams Parlement en vanaf december 2012 tot nu was hij dus gedeputeerde van de provincie.

Luk Lemmens (N-VA): ‘Ludwig is de eerste gedeputeerde die voor zijn uittredingsvergoeding zal werken want hij zal blijven zetelen in deze raad.’ Ook de andere sprekers – allemaal leden van de oppositie – hadden woorden van lof of brachten een anekdote: Wendy Weckhuyzen (CD&V): ‘Je bent de gedeputeerde die al digitaal ging nog voor het in de provincie werd ingevoerd.’ Inga Verhaert (Vooruit): ‘Als fervent fietser ben je lid van de Molenheidevrienden die jaarlijks duizenden mensen naar het slijk van de cyclocross in Essen loodsen.’ Bruno Valkeniers (Vlaams Belang): ‘Je bewijst dat een gegeven woord een gegeven woord is door vandaag de fakkel door te geven aan iemand van een andere partij.’ Rudy Sohier (PVDA) hield het bij korte felicitaties. ‘Ik zit pas sinds 1 januari in de raad dus anekdotes heb ik niet.’ Diedierik Vandendriessche (Groen): ‘Onze discussies verliepen steeds hoffelijk. Een verademing in deze gepolariseerde wereld.’ Koen Anciaux (Open Vld): ‘Ik wens dat je je humor behoudt en dat je af en toe eens de fietsostrade richting Mechelen zal nemen zodat we samen iets kunnen gaan drinken.’

Caluwé: ‘Ik heb het gevoel om aanwezig te zijn op mijn eigen begrafenis. Ik kwam inderdaad naar de provincie omdat dat mijn leefwereld is. Ik ben opgegroeid in Edegem. Mijn ouders waren van Klein Brabant en toen ik mijn echtgenote ontmoette verhuisden wij naar Essen. Zij is al 30 jaar rechter in Turnhout. Ik voel me dus overal thuis maar soms aanzien mensen van de Kempen me als iemand van ’t stad en daar zegt men dan weer dat ik van den buiten ben. België is één van de minst gedecentraliseerde landen, op Griekenland na. De bevoegdheden van provincies en gemeenten zijn beperkt. We hadden echt wel zes deputés nodig en na het wegvallen van de bevoegdheden en sport is het er niet eenvoudiger op geworden, zeker niet met slechts vier mensen aan het roer. Mijn hart ligt vooral bij de landbouw en de economie. In onze familie was ik de eerste die mocht studeren dus vond ik het mijn plicht om daarvoor iets terug te doen.’ Zijn kabinetschef, Luc Vuylsteke de Laps, voormalig burgemeester van Hove, stopt er wel definitief mee.

Edwin MARIËN

Foto Provincie Antwerpen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten