• 27/05/2024

Luc Van Thillo (Robotland) koopt Suske en Wiske Museum in Kalmthout

ANTWERPEN – Luc Van Thillo (zie foto), eigenaar van Robotland in Essen, is de nieuwe eigenaar van het Suske en Wiske Museum in buurgemeente  Kalmthout. Met de verkoop wordt de werking van het Suske en Wiske museum gegarandeerd. Het museum gaat onder de vleugels van Robotland vanaf januari 2025 een nieuwe fase in waarbij de expertise en troeven van beide musea ten volle uitgespeeld worden. Beide initiatieven werken in eenzelfde regio en bieden een educatief pakket aan gezinnen en scholen aan.

Luc Van Thillo woont in Essen en werd geboren in een arbeidersgezin. Hij begon zijn carrière in de jaren negentig als programmeur bij Siemens. Naast zijn normale werkuren werkte hij al snel een aantal andere zelfstandige activiteiten uit. Eén daarvan was die van agrarisch ondernemer als beheerder van een konijnenkwekerij. In die tijd ontwikkelde hij ook zijn eerste machine: een mestverwerker, een patent dat hij later te gelde maakte.

In 2001 startte hij zijn bedrijf Automatiseringen Van Thillo, kortweg AVT. Het bedrijf ontwierp machines voor het verplaatsen van zware voertuigen, zoals vliegtuigen en treinen. In 2018 werd de Franse groep Vinci aandeelhouder van AVT. Van Thillo werd gediagnosticeerd met MS (Multiple Sclerose). Dat veranderde zijn leven ten goede en ten kwade. Hij schreef er een boek over ‘MS krijgt mij niet klein’ ten voordele van de MS Liga. Hij werd als bestuurder actief bij Antwerp FC , nu is hij voorzitter en eigenaar van Lierse. Eind 2020 startte hij Robotland op, een educatief technologie- en pretpark.

Van Thillo: ‘Het initiatief om Robotland te openen heb ik genomen omdat ik vind dat er nog altijd neergekeken wordt op techniek maar de techniek van vandaag is zeer hoogstaand en mensen die voor techniek kiezen hebben later een fantastische job. Robotland is nog maar drie jaar open. Per jaar verwelkomen we zo’n 45 000 bezoekers maar als start up is het heel moeilijk naar marketing toe bijvoorbeeld. Ik kende Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) via het voetbal. Hij is Beerschot-supporter, ik Lierse-voorzitter en toen hij me de vraag stelde of ik interesse had in het Suske en Wiske-museum vond ik dit de geschikte kans om beide projecten te laten doorgroeien in een soort ‘één plus één is drie’-verhaal. De doelgroepen in beide musea zijn dezelfde. Beide locaties liggen helemaal niet ver van elkaar. Om van de ene naar de andere plek te rijden heb je vijf minuutjes nodig.’

‘We gaan in het ouderlijk huis – waar Suske en Wiske zijn groot geworden – blijven en we gaan een verbinding organiseren tussen Robotland en het Suske en Wiske museum. Wij zijn een relatief kleine onderneming en we waren nog op zoek naar educatief personeel om ons te ondersteunen. In het Suske en Wiske-museum zijn een aantal mensen actief, die ons daarbij heel hard kunnen helpen. Er werken elf mensen. Een aantal gaan zeker kunnen blijven. Ik heb ook begrepen dat er een aantal anderen zijn die langdurig thuiszitten. Met hen gaan we praten welke toekomstmogelijkheden er zijn. Zowel het Suske en Wiske Museum als Robotland komen onder de leiding van dezelfde CEO, Thijs Ansoms. We willen tevens de Suske en Wiske-figuren meetrekken naar de site in Essen. Wij hebben een bos van drie hectare groot, dat voor Robotland ligt, aangekocht. Wellicht gaan we dit het Suske en Wiske-bos noemen. Daar zullen activiteiten georganiseerd worden voor kinderen om zo beter de link te leggen tussen de beide sites.’

Lemmens: ‘Cultuur en jeugd zijn sinds de interne staatshervorming van 2018 geen provinciale bevoegdheid meer. Vandaar dat we ook beslist hebben om een overnemer te zoeken. Het bod van Luc Van Thillo biedt naast de aankoopprijs van 775 000 euro ook de waarborg voor de voortzetting van de werking van het museum.’ Burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) van Kalmthout: ‘Als gemeente zetten we mee de schouders onder dit verhaal en zullen we actief meewerken om het museum een nieuwe toekomst te geven.’ Ook de familie Vandersteen – bij monde van dochter Leen – en Standaard Uitgeverij waren bijzonder tevreden dat de toekomst van het museum nu verzekerd is.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten