• 23/06/2024

Lotte Kopecky uit Rumst start als schaduwfavoriet tijdens het EK wielrennen

MORTSEL – Van woensdag 8 tot en met zondag 12 september worden de Europese kampioenschappen voor Elite, U23 en junioren gehouden in het Italiaanse Trento. Bij de mannen start Remco Evenepoel als favoriet in de weg- en tijdrit. Bij de vrouwen wordt veel verwacht van Lotte Kopecky (zie foto), geboren in Rumst en nadien ook woonachtig in Schelle en Niel.

Tijdens de vijf racedagen worden dertien titels uitgereikt: voor de junioren op de weg en het tijdrijden, U23 en elite (telkens mannen en vrouwen) en de Mixed Relay. 1 042 wielrenners uit 39 landen nemen deel.

Voor de wegrace op zondag 12 september bij de mannen, zijn alle ogen gericht op  drievoudig wereldkampioen en  winnaar van de eerste Europese Elite-titel in 2016, Peter Sagan.

Er verschijnen nog andere ex-Europese kampioenen aan de start, met name Alexander Kristoff, winnaar  in 2017, en Matteo Trentin die de titel won in 2018, zonder onze landgenoten Philippe Gilbert en Remco Evenepoel, Europees tijdritkampioen in 2019 , te vergeten alsook de Tour-winnaar Tadej Pogacar.

De Italiaan Filippo Ganna, gouden medaillewinnaar van de ploegenachtervolging op de Olympische Spelen van Tokyo en wereldkampioen tijdrijden, zal een van de favorieten zijn in het tijdritevenement  op donderdag, met als medefavorieten huidige Europees kampioen Stefan Kueng , Evenepoel en Remi Cavagna.

Bij de vrouwen (met de wegrit op 11 september) is Nederland het te kloppen nationale team met de winnaars van vier van de vijf Europese kampioenschappen tot nu toe in haar rangen.

De ploeg bestaat uit Anna van der Breggen (winnares in 2016), Marianne Vos (2017), Amy Pieters ( 2019) en de titelhouder, huidig Olympisch kampioen, Annemiek van Vleuten, evenals de machtige Ellen van Dijk.

Enig weerwerk zou moeten komen van de Deense Cecilie Uttrup Ludwig, de Zwitserse Reuse, Lotte Kopecky en de Italianen Marta Cavalli en Elisa Balsamo, winnares  van de titel vorig jaar bij de U23.

Enrico Della Casa, voorzitter van de Union Européenne de Cyclisme: ‘We maken ons klaar om samen met fans uit heel Europa vijf geweldige dagen te beleven. Op basis van voorspellingen beloven deze Europese kampioenschappen van Trento onvergetelijk te worden.’

‘Je moet maar eens kijken naar de deelnemerslijst, met enkele van de beste renners ter wereld, van wie velen deze Europese kampioenschappen als een van hun belangrijkste doelstellingen hebben aangekruist.  Dit bewijst hoeveel het continentale evenement in de loop der jaren is gegroeid. Vooral de technische kwaliteit van het circuit in de prachtige omgeving van de stad Trento, de Valle dei Laghi en Monte Bondone met zijn natuurlijke schoonheid, zal worden gewaardeerd en zal het spektakel alleen maar optrekken.’ (EM  / Foto FB)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten