• 18/07/2024

Lotta Van Herck verbetert nu ook PR op 500 meter tijdens Jeugd Winterspelen

KONTICH – Lotta Van Herck is achttiende geëindigd op de 500 meter tijdens de tweede dag van de Jeugd Winterspelen in Italië. Ze deed daarmee één plaats minder goed dan gisteren op de 1 500 meter maar wat belangrijker was: ook nu verbeterde ze haar persoonlijke besttijd.

Van Herck had niet meteen geluk met de loting. Ze kwam uit in de vijfde van zes reeksen. ‘In mijn serie schaatsten een heleboel snelle meisjes. Het feit dat ik vierde eindigde maar toch nog doormocht naar de kwartfinales zegt voldoende. Alleen de snelste vierde ging verder. Dat was ik dus. Ik finishte in 49.113. Dat is een halve seconde beter dan wat ik ooit reed. En op een 500 meter – toch niet mijn geliefkoosde afstand – is dat behoorlijk veel. Ik had dat helemaal niet verwacht en was dan ook heel blij dat ik naar de volgende ronde mocht.’

In de kwartfinales liep het mis. Lotta eindigde als vijfde en laatste in 50.674, maar ze had wel een geldig excuus. ‘Al in de eerste bocht kwam ik in botsing met een ander meisje. Op dat moment besefte ik dat niet. Ik heb dat pas achteraf gezien bij het herbekijken van de wedstrijdbeelden en ik merkte het ook toen ik een kop zag steken in mijn linkermes. De 500 meter wordt tegen een zeer hoge snelheid afgewerkt en dat zorgt ervoor dat zo’n aanrijding meteen grote gevolgen kan hebben. Ik voelde dat ik niet meteen soepel door de bochten ging. Mijn tijd was dan ook niet zo snel als in de eerste reeks. Anders had ik misschien opnieuw mijn persoonlijk record kunnen verbeteren en was ik in de halve finale geraakt.’

Het is geen geheim dat bij shorttrack vaak heel veel geluk komt kijken. ‘Wanneer je voelt dat je in botsing komt en je valt – al dan niet vrijwillig – dan krijg je een herstart, voor zover dat gebeurt in de eerste halve ronde. Dan kan je andere messen aanbrengen en herbegin je gewoon. Maar inderdaad, shorttrack is een sport waar een portie geluk er kan voor zorgen dat je tien plaatsen wint of verliest. Morgen staat met de 1 000 meter de laatste afstand op het programma. Het zou mooi zijn indien ik daar weer mijn snelste race zou rijden. Dan kan ik met een heel tevreden gevoel naar huis.’

De shorttrackwedstrijden staan geprogrammeerd in de voormiddag. Dat betekent vroeg uit bed. ‘Klopt. Rond 6u30 worden we gewekt en om tien uur begint de competitie. Kort na de middag keren we dan met de bus terug naar ons hotel. Nu, ik moet wel zeggen dat de organisatie heel wat nevenactiviteiten heeft georganiseerd. Op dit moment (we belden met Lotta om 16 uur, EM) staan we klaar om een grote tent binnen te stappen waar heel wat spelletjes kunnen worden gespeeld, waar we info krijgen over de voorbije Olympische Spelen en over de anti-dopingregels.’

Van een echt Olympisch dorp is wel geen sprake. ‘De deelnemers liggen verspreid over verschillende hotels. In ons hotel heb ik ook al atleten uit Andorra en Georgië gespot.’ Gisteren gingen het goud en het zilver naar Hongarije en was het brons voor Polen, vandaag waren plaatsen één en twee voor Poolse meisjes en werd de Hongaarse Mazur, die gisteren won, derde. Marthe Michielsen was opnieuw de beste Belgische. Zij eindigde als vierde in de B-finale. Lotta Van Herck woont in Kontich, is geboren in Duffel en lid van Ice Diamond Antwerp uit Deurne, het vroegere Ice Racing Team Antarctica uit Wilrijk.

Edwin MARIËN

Foto Caroline VAN LANDUYT

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten