• 20/06/2024

Lotta Van Herck veertiende en Ioannis Bouas 45ste op Jeugd Winterspelen

KONTICH –  De Jeugd Winterspelen zitten erop voor Lotta Van Herck. Zij sloot de shorttrackcompetitie af met een mooie veertiende plaats op de 1 000 meter. De alpineskiërs werkten vandaag hun eerste onderdeel af, de slalom. Daarin eindigde Ionnias Bouas op een 45ste plaats.

Lotta Van Herck mag tevreden terug kijken op haar competitie. Zij werd zeventiende op de 1 500 meter, achttiende op de 500 meter en vandaag veertiende op de 1 000 meter. Ze moest aantreden in de vijfde reeks en werd daarin fraai derde in 1.44.076.

In de kwartfinale ging het er veel sneller aan toe. Niettegenstaande zij een veel betere tijd liet optekenen (1.42.578) eindigde ze als vierde en was dus meteen uitgeschakeld.

Lotta, die ooit nog aan kunstrijden deed maar toen moest kiezen, werd uiteindelijk veertiende, waar ze zeker niet ontevreden mee kan zijn. Alle medailles in het shorttrack werden verdeeld onder Hongaarse en Poolse meisjes.

Vandaag was het goud voor Hongarije en zilver en brons voor Polen. Van Herck woont in Kontich, werd geboren in Duffel en komt uit voor Diamonds Antwerp, het vroegere Racing Team Antarctica uit Wilrijk.

Vandaag begon ook de ski-competitie. Die wordt afgewerkt in Tarvisio, één van de belangrijkste skicentra en bergresorts in Friuli Venezia Giulia. Omringd door de Julische Alpen en rijk aan brede valleien en bossen – het Tarvisio-bos is met zijn 24 000 hectare het grootste staatsbos van Italië – heeft de stad een moderne uitstraling, maar ook een oude ziel, vol tradities om ontdekt te worden.

Dankzij de bijzondere ligging aan de grens is het een kruispunt van talen en culturen waar Italië, Slovenië en Oostenrijk elkaar ontmoeten.

Ioannis Bouas (17) werd al als driejarige op de skilatten gezet. Dat gebeurde op de indoorskipiste Casablanca in zijn woonplaats ’s-Gravenwezel. Hij werd geboren in Wilrijk en is nu lid van Skiclub Snow Valley, gevestigd in Peer.

Het zat Ioannis niet altijd mee. Toen hij amper zes was, liep hij een dijbeenbreuk op na een botsing met een snowboarder. Dankzij heel wat bezoekjes aan kinesist Lieven Maesschalck kon hij nadien nog zijn ski-carrière hervatten.

Dit jaar maakt hij deel uit van de topsportafdeling bij Sneeuwsport Vlaanderen, die wordt geleid door Xan Alaerts, die als coach aanwezig is in Italië.

Ioannis sloot zich aan bij het Lowlanders Ski Racing Team onder leiding van hoofdcoach Eric Stappers en behaalde meteen goede resultaten in zowel de slalom als de reuzenslalom.

Dit jaar lijkt het seizoen van de grote doorbaak voor Ionnias. Zijn beste prestatie leverde hij in het Oostenrijkse Telfs, waar hij twee wedstrijden won bij de junioren.

De slalom is zijn beste nummer. Daar mocht hij vandaag de competitie mee openen in een deelnemersveld met liefst 100 skiërs. Tijdens de eerste run kwam bij de eerste tijdsopname  door als 49ste om uiteindelijk als 43ste te finishen met een achterstand van 4”87. In de eindstand werd hij uiteindelijk 45ste in 1.40.75. Goud, zilver en brons gingen naar respectievelijk Frankrijk, Zweden en Oostenrijk. Al van toen hij een jong kind was droomde Ioannis van de Olympische Spelen. Hij lijkt goed op weg om die ambitie waar te maken.

Morgen komt de derde en laatste Antwerpse voor het eerst in actie. Naya Van Puyvelde uit Wijnegem treedt dan op haar beurt aan op de slalom, bij de meisjes.

Edwin MARIËN

Foto Caroline VAN LANDUYT

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten