• 22/06/2024

Lotta Van Herck uit Kontich verpulvert persoonlijk record op Jeugd Winterspelen

KONTICH – Op de eerste dag van de EYOF-jeugd winterspelen in Italië kwam één Antwerpse in actie. Lotta Van Herck haalde de halve finales van de 1 500 meter. Daarin eindigde ze op de zesde plaats maar ze stelde haar eigen persoonlijke besttijd wel heel wat scherper. Later op de dag kwam ze ook nog in actie met de aflossingsploeg maar het Belgische team werd gediskwalificeerd.

Het shorttrack wordt, net als het kunstschaatsen, afgewerkt in Pontebba, in de Claudio Vuerich-ijsarena. Tot de eerste wereldoorlog lag daar de grens tussen Italië en Oostenrijk. Lotta Van Herck kwam als eerste Antwerpse in actie, één dag na de openingsceremonie. ‘Die heb ik vanop mijn kamer gevolgd. We mochten er wel naartoe gaan maar we kozen ervoor om op tijd naar bed te gaan. De Nederlandse shorttrackers zijn wel geweest, net als ‘onze’ skiërs.’

Het was vanochtend inderdaad vroeg dag voor onze shorttrackers. Lotta startte in de vijfde kwartfinale en eindigde vierde in 2.46.277. ‘Die wedstrijd ging alvast zeer vlot. Ik kwam nooit in de problemen.’ In de derde halve finale moest ze echter tevreden zijn met een zesde plek. ‘Bij de start had ik geen al te beste positie en nadien blokkeerde mijn rug. Ik heb nog een paar maal geprobeerd om mijn positie te verbeteren maar dat lukte niet. Ik kon niet meteen tevreden zijn met mijn klassering maar des te meer met mijn tijd: 2.36.933, dat is een verbetering van mijn vorige besttijd met vijf seconden.’

Het goud en zilver ging naar Poolse meisjes, terwijl een Hongaarse beslag legde op de derde plaats. Mirthe Michielsen werd beste Belgische. Zij eindigde derde in de B-finale. Van Herck werd uiteindelijk zeventiende.

Nadien kwam Lotta in actie met de gemengde aflossingsploeg . Daar liep het echter mis in de kwartfinales. ‘Eén van de jongens kwam ten val en nadien deden we een foute aflossing. We werden dan ook gediskwalificeerd.’

Morgen moet Lotta opnieuw aan de bak, dan op de kortste afstand, de 500 meter. ‘Die ligt me niet zo goed. Ik ga proberen overmorgen  nog goed te presteren op de 1 000 meter. Ik presteer beter op de lange afstandsnummers dan op de sprintnummers.

Lotta woont al heel haar leven – ze is zestien – in Kontich. ‘Ik ben beginnen schaatsen op mijn achtste. Ik kreeg de smaak te pakken via mijn broer, die een wedstrijd op tv gezien had. Ik ga ook in Kontich naar school, in het Sint-Rita-college. Daar volg ik Latijn Wiskunde. Ik ben lid van Ice Diamonds Antwerp uit Deurne, het vroegere Ice Racing Team Antarctica uit Wilrijk. Ik ben dus in feite clubgenoot van Hanne en Stijn Desmet, die het vorige week nog zo goed deden op het EK.’

‘Je kan me echter vaker vinden in Hasselt. Daar zijn de trainingsfaciliteiten beter en ik maak er deel uit van een team dat onder meer door de stad gesponsord wordt. Deze jeugdspelen vormen een unieke ervaring. Je kan er maar één keer aan deelnemen als atleet, gezien de leeftijdsgrenzen. Ik besef dan ook dat ik van elk moment dat ik hier ben zal moeten genieten.’

Edwin MARIËN

Foto Caroline VAN LANDUYT

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten