• 21/06/2024

Loodswezen krijgt tweede leven en wordt Vlaams culinair centrum

ANTWERPEN – Het Loodswezen in Antwerpen krijgt met het Vlaams Culinair Centrum (VCC) een nieuwe invulling. Het VCC wordt dé ontmoetingsplek voor al wie in binnen- en buitenland gepassioneerd bezig is met voeding. Dat heeft Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) aangekondigd. Het Vlaams culinair Centrum wil Vlaanderen nog sterker profileren als regio van culinaire tradities en innovatie. Demir: ‘De iconische site van het Loodswezen in Antwerpen komt hiervoor perfect in aanmerking. In de negentiende eeuw groeide Antwerpen uit tot wereldhaven die onze regio voorzag van de meest kwaliteitsvolle ingrediënten. Onze Vlaamse vakmannen proefden en leerden al snel met de geïmporteerde ingrediënten eigenzinnige producten of gerechten te creëren. Die historiek en dat vakmanschap vormen vandaag de basis van ons culinaire imago dat we met veel trots zullen tonen aan fijnproevers uit alle hoeken van de wereld.’

In het Vlaams Culinair Centrum is er ruimte voor een kookstudio (kooklessen volgen en delen, met hightech opnameapparatuur), een trainingskeuken (waar chefs, onderzoekers en producenten samen innovatieve voedingsalternatieven en kooktechnieken uittesten), een creatief lab waar wetenschappelijke en praktische kennis samenkomen, een micro-brouwerij, een speakers corner (voor inspiratiesessies door topsprekers), een culinair businesscenter (vergaderruimten, kantoorruimte, co-workingspace, productpresentaties, events), een digitale culitheek (info over culinair erfgoed en hedendaagse evolutie), maar ook voldoende ruimte voor interactieve belevingsmodules en zelfs een restaurant van de toekomst (een restaurant uitgerust met toekomstige innovaties en waar nieuwe recepten en gerechten worden getest). In een shop kunnen lokale producten verkocht worden net als bieren, tafeldecoratie, receptenboeken,… allemaal made in Flanders. Het Loodswezen bevat ook een mooi stuk grond dat samen met de lokale bewoners, chefs en landbouwers kan omgevormd worden tot een vruchtbare gemeenschapstuin.

Koen Kennis (N-VA), schepen van toerisme: ‘Antwerpen profileert zich de laatste jaren steeds meer als culinaire reisbestemming. Je vindt in onze stad een opmerkelijk groot aantal topchefs op een relatief kleine oppervlakte. Die chefs zijn elk op hun manier, echte ambassadeurs voor de stad. Daarnaast organiseren we elk jaar toonaangevende festivals als ‘Antwerpen Proeft’ en ‘Smaakmeesters’. Het is geen toeval dat Antwerpen op dinsdag 8 juni het gala van ‘The World’s 50 Best Restaurants’ te gast heeft. Het nieuws dat het VCC zich hier vestigt, is de kers op de taart. Er is niet alleen de bonus voor het toerisme en de beleving in de stad, ook het Loodswezen krijgt nieuw leven ingeblazen. Het gaat om één van onze meest herkenbare gebouwen, op een unieke locatie in de Scheldebocht. De Scheldekaaien en het Eilandje krijgen er een blikvanger bij: een culinair baken. ‘In Antwerpen leven 16 000 mensen rechtstreeks of onrechtstreeks van het toerisme. Het belang van die ondernemers voor de economie, de kunst- en cultuursector, de uitstraling en de beleving in de stad kan niet onderschat worden. De bevestiging van de komst van het VCC naar het Loodswezen is een opsteker na een toch wel moeilijke periode.’ Het Vlaams Culinair Centrum zal als een ontmoetingsplek dienen voor de internationale community van ‘food lovers’ en ‘beer lovers’. Iedereen met een passie voor lekker eten en drinken zal er zijn of haar gading vinden. Het centrum gaat uit van het principe dat ondernemers, bezoekers en bewoners veel van elkaar kunnen leren. (EM / Foto Persdienst Zuhal Demir)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten