• 17/06/2024

Lokale politiezone en stad Mechelen vallen in prijzen maar steken tandje bij

MECHELEN – XIU trok vandaag op pad doorheen de vijf Vlaamse provincies om aandacht te vragen om vooral in de donkere dagen zichtbaar met de fiets op weg te gaan. Er werd onder meer halt gehouden in Mechelen. Die stad werd tot XIUgraag-Stad uitgeroepen en de politiezone MeWi tot XIUgraag-politiezone.

Op 12 november 2008 zaten vertegenwoordigers van een achttal ouderverenigingen van secundaire scholen uit het Kortrijkse voor het eerst samen. De aanleiding was een aantal tragische ongevallen met jonge fietsers in de streek, vaak veroorzaakt door het niet-zichtbaar zijn van de fietser. Geconfronteerd met de gevolgen en het verdriet in scholen, gezinnen, vriendenkring,… trokken ze aan de alarmbel. Sinds die dag ijvert XIU samen met ondertussen 231 Vlaamse secundaire scholen en ouderverenigingen om jongeren te sensibiliseren en te motiveren om zich bij donker en duister weer meer zichtbaar te maken in het verkeer. XIU doet dit door fluo en retroreflecterend materiaal op een ludieke en creatieve manier in de scholen onder de aandacht te brengen van jongeren. XIU wil zo het maatschappelijk draagvlak voor het dragen van zichtbare kledij en retroreflecterend materiaal bij de jeugd vergroten.

De lokale politie Mechelen-Willebroek steekt nog een tandje bij en is gestart met controles op fietsverlichting. Bij de controleacties zullen overtreders, net als de voorgaande jaren, niet alleen geverbaliseerd worden, maar ook een gratis fietsverlichting ontvangen, zodat ze veilig verder kunnen rijden. De start van de campagne is natuurlijk niet toevallig. Burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld): ‘Vandaag is het Fluo-dag. Als fietsstad 2022 zijn wij uitgekozen tot gaststad voor de kick-off van de campagne. De campagne focust op zichtbaarheid door het dragen van fluorescerende kledij of hesje. Met de politie vragen we complementair aandacht voor fietsverlichting tijdens de donkere maanden.’

Regelmatig stellen gemeenschapswachten en politie vast dat fietsers het niet zo nauw nemen met de fietsverlichting. Nochtans daalt de zichtbaarheid vanaf de eerste duisternis drastisch en stijgt de kans op een verkeersongeval daardoor aanzienlijk. Fietsers die zich zonder licht in het verkeer begeven zullen in het belang van hun eigen veiligheid en die van andere weggebruikers geverbaliseerd worden. Dat zulke controleacties op fietsverlichting niet overbodig zijn tonen de cijfers aan. Yves Bogaerts, korpschef van PZ MeWi: ‘Bij onze meest recente actie, van afgelopen vrijdag, werden 93 fietsers gecontroleerd waarvan er maar liefst 21 (22,5 procent) zonder verlichting reden en geverbaliseerd werden.’ Persverantwoordelijke Dirk Van den Sande: ‘Onze politiezone Mechelen-Willebroek draagt verkeersveiligheid al langer hoog in het vaandel, getuige hiervan zijn onze talrijke verkeerscontroles op onder meer rijden onder invloed, zwaar vervoer, afleiding achter het stuur en zichtbaarheid in het verkeer (fietsverlichting).’

Vandersmissen: ‘Nu we maximaal inzetten op fietsinfrastructuur om de fietsers in harmonie met de andere weggebruikers veilig in het verkeer te brengen, willen we hen ook sensibiliseren zich veilig te verplaatsen. Controles op fietsverlichting zijn daarbij noodzakelijk, net als controles op andere overtredingen die onze handhavers regelmatig vaststellen, zoals rijden in de verboden richting of door het rood rijden.’ Tijdstip en plaats van de geplande controleacties worden niet vooraf aangekondigd. (EM / Foto Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten