• 19/07/2024

Lokaal bestuur Mortsel heeft verdeelsleutel voor subsidies aan verenigingen

MORTSEL – Jaren geleden werd het Belgische parlement een praatbarak genoemd. Er luisterde niemand naar elkaar en discussies – of wat daarvoor moest gaan – duurden tot in de ochtend. Gelukkig heeft men er de tijdsklok ontdekt waardoor de tussenkomsten van de parlementariërs worden gelimiteerd.

In vele gemeenteraden heeft men dit principe overgenomen en dat leidt ook tot felle, maar boeiende. In Mortsel niet. Daar zit men bovendien opgescheept met Mark Schampaert (Vlaams Belang) , een kanjer voor wat dossierkennis betreft maar meer en meer een ongeleid project. Nu, kunnen we hem geen ongelijk geven bij zijn opmerking over Peter De Roover (N-VA). Integenstelling tot zijn partijgenoten die in buurgemeenten ook een gemeentelijke met een federale of Vlaamse post combineren kunnen we De Roover  er niet van verdenken van veel activiteit aan de dag in zijn stad. Schampaert: ‘Peter De Roover is slechts één keer tussengekomen en dat was om mij persoonlijk te beschimpen. Verder blijven we hem herinneren omwille van zijn foutief stemgedrag.’ Geen enkele partij had daar iets aan toe te voegen. De Roover wordt opgevolgd door Carine Vanthournout. Zijn zetelde al in de gemeenteraad als vervangster voor de zieke Lieve Voets, die nu wordt opgevolgd door Marc Lorrentop.

Schampaert hekelde verder het feit dat het gemeentebestuur te pas en de onpas punten bij hoogdringendheid toevoegt, zoals gisteren een brief richting Vlaamse overheid met betrekking van tram7 en aanverwanten. Gisterennamiddag werd daarover gediscussieerd door Vervoersregio Antwerpen maar een advies kwam er niet. Schampaert riep schepen Livia Moreau (Open Vld) op om te lobbyen bij haar partijgenote minister Lydia Peeters ‘van vrouw tot vrouw’. De algemeen directeur liet blijken dat ze deze opmerking niet kon pruimen en twee uur later vroeg schepen Goele Custers (N-VA) Schampaert zich te verontschuldigen voor dit sexisme wat niet echt gebeurde. En dan werd er anderhalf uur gediscussieerd over het DIFTAR-system. De helft van die tijd ging het over pampers en mosselen. Neem gewoon uw gepersonaliseerde brief en/of de afvalkrant. Dan weet u alles.

Om op een positieve noot te eindigen een punt dat niet in de raad werd besproken: de verdeling van de 302 773 euro Vlaamse en federale steun om de lokale cultuur-, jeugd- en sportverenigingen te ondersteunen. Schepen voor vrije tijd Ilse Lacante (N-VA, zie foto): ‘Iedere vereniging krijgt een vast bedrag en vervolgens wordt de subsidie verdeeld op basis van vastgelegde criteria. Ook de verenigingen die  voor 31 augustus waren erkend maar op dit moment niet meer, kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor ondersteuning. Deze subsidies zullen onder meer worden aangewend om verenigingen te ondersteunen die kampen organiseerden tijdens de zomer. De bedragen variëren tussen de 500 en 1 000 euro. Als een vereniging zijn(eigen) cafetaria tijdens de lockdown moest sluiten kan ze 3 000 euro ontvangen, afhankelijk van de omzet in 2019. Het resterend bedrag wordt aangewend ter compensatie van geannuleerde activiteiten en acties die als doel hebben om geld in te zamelen voor de vereniging ten bedrage van 500 tot 1 000 euro voor maximaal twee acties. Tenslotte wordt er een som gereserveerd voor Mortselse kunstenorganisaties die een vzw hebben en actief zijn op vlak van creaties, educatie of presentatie van kunst en cultuur.’

Edwin MARIËN

Foto: N-VA

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten