• 21/06/2024

Lokaal bestuur Heist-op-den-Berg controleert parkeerders met drones

HEIST-OP-DEN-BERG – Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg werkt aan een nieuw, duurzaam en ambitieus mobiliteitsplan. Dat moet richting geven aan de manier waarop Heistenaars zich in de toekomst zullen verplaatsen. Een belangrijk onderdeel ervan is parkeeronderzoek met objectieve cijfers.

 

Daarom is in het centrum van Heist-op-den-Berg en in Booischot een parkeer­onderzoek met drones en technologie voor beeldherkenning gestart. Parkeeronderzoek vanuit de lucht is een innovatieve methode om de parkeersituatie te meten. Drones brengen het aantal auto’s in beeld dat in een bepaald gebied aanwezig is. Katleen Vantyghem (N-VA), schepen van lokale mobiliteit: ‘De drone vliegt herhaaldelijk eenzelfde vooraf ingestelde route. Software vergelijkt daarna de foto’s van verschillende meetmomenten en herkent of eenzelfde auto in een eerder meetmoment al geregistreerd is. Door die vergelijking krijgen we niet alleen meer inzicht in parkeerdruk maar ook in parkeerduur. Parkeeronderzoek vanuit de lucht is een snelle en efficiënte methode: drones vliegen relatief snel en de software zorgt voor een intelligente verwerking.’ Er waren al vliegmomenten op vrijdag 13 januari, dinsdag 17 januari en vandaag.. Ook maandag wordt nog een gevlucht gepland.

 In Heist-op-den-Berg zijn er verschillende plannen en projecten waarvoor cijfergegevens over de huidige parkeerinfrastructuur onmisbaar zijn. Het parkeeronderzoek zal bijvoorbeeld knelpuntzones in straatparkeren tonen, maar ook hoe autobestuurders de rand- en centrumparkings gebruiken. Het ultieme doel is meten hoeveel parkeerruimte er werkelijk nodig is en dat op verschillende momenten zoals tijdens de marktdagen. Zo kan het lokale bestuur de parkeerruimte aanpassen aan de echte behoeften, want met die ruimte wil het zuiniger omspringen.  Parkeeronderzoek was vroeger heel arbeidsintensief: onderzoekers moesten het aantal voortuigen per locatie handmatig tellen. Het leverde minder inzichten over knelpunten en kansen. Bovendien was het lastig om te weten of voertuigen kort of lang geparkeerd stonden. Parkeeronderzoek vanuit de lucht zorgt voor een grote stap voorwaarts.

 Voor dit parkeeronderzoek werken het lokale bestuur en BUUR Part of Sweco – het studiebureau dat het lokale mobiliteitsplan begeleidt – samen met Roelofs, een Nederlands bedrijf dat de technologie aanbiedt. Data en technologie bieden heel wat kansen om complexe lokale uitdagingen te onderzoeken en aan te pakken. Daarom kiest het lokale bestuur voor innovatieve initiatieven zoals dit parkeeronderzoek.

Sarah Wouters (Groen), schepen van ruimtelijke ordening: ‘Geluidshinder door de drones verwachten we niet. De drones filmen loodrecht naar beneden, vanaf 45 meter hoogte. De contouren van voertuigen komen op die manier duidelijk in beeld, maar personen, nummerplaten en andere elementen die de identiteit van iets of iemand kunnen onthullen, zijn niet herkenbaar.’

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten