• 20/06/2024

Loena Hendrickx zo fier als een pauw onderweg naar Spelen in Beijing

ZAVENTEM – De Belgische delegatie in Beijing is bijna voltallig. Vanmiddag vertrok Loena Hendrickx,met tussenstop in Zürich, naar de Chinese hoofdstad, in het gezelschap van broer en trainer Jorik en BOIC-voorzitter Jean-Michel Saive. Aanstaande vrijdag vertrekt  Edegemnaar Sam Maes als allerlaatste Belgische atleet, samen met Dries Van den Broecke. Zij nemen de Swissair-vlucht in Zürich.

Loena Hendrickx was opgelucht. De laatste hindernis werd met succes genomen. ‘Mijn coronatest was negatief. Onbewust ben je daar toch altijd mee bezig. Wanneer je je nog maar een beetje buiten adem voelt dan maakt er al enige paniek zich van je meester.’ De grootste bekommernis zal dus de rug zijn. ‘Eerst naar Peking vliegen en ter plekke kan ik me nog intensief laten behandelen. En dan nadien een – voor mijn doen – beste -kür op het ijs toveren. Meer kan ik  niet doen.’

Op het EK werd ze verrassend tweede op de korte kür om uiteindelijk als vierde te eindigen. Normaal gezien zit dat er nu niet in. ‘Er komen Japanners, Amerikanen en Koreanen bij dus het zal sowieso veel moeilijker worden. Ik hoop vooral in de korte kür tegen de Russinnen te kunnen concurreren. Ik ben pas vanaf mijn dertiende beginnen trainen. Zij deden dat al vele jaren voordien. Dat is dus een handicap die ik nooit kan ophalen.’

Met een Olympisch diploma, de top acht dus, zou ik tevreden zijn. Alles hangt af van wat de concurrentie doet.’ Loena stapte als een fiere pauw het vliegtuig op. ‘Enkele weken geleden belde het BOIC me op met de vraag of ik de Olympische vlag wou dragen. Daar droom ik al vier jaar van. Ik ben supertevreden dat ze me  hebben gevraagd. Ik voel me zeer vereerd.’ Na de Spelen volgt er niet meteen periode van rust. ‘Op maandag 21 maart start het WK in het Franse Montpellier. Het wordt dus valiezen uitpakken en dan weer toeleven naar de volgende competitie.’ Voor Loena is het nu vooral aftellen naar haar competitie want veel trainen is er niet bij. ‘Per dag mogen we een halfuur trainen en drie andere dagen één uur. Dat is alles.’ Of en hoe Arendonk meeleeft weet ze niet echt. ‘Ze hebben nog een spandoek uitgehangen. Maar verder ben ik vooral geconcentreerd op mijn wedstrijd.’

Broer Jorik heeft na de Spelen van PyeongChang zijn schaatsen aan de haak gehangen en is dit keer coach van zijn zus. ‘Ik kijk nu op een heel andere manier naar de Spelen. Mentaal sta ik er anders tegenover. Mijn taak is om Loena te begeleiden, vorige maal moest ik het zelf doen. Dit is een heel andere rol en functie. Toen kon ik –overmand door de zenuwen – niet kijken naar haar kür. Nu zal ik dat wel moeten. Het seizoen is heel goed begonnen en nadien staken die problemen met de rug op. We kunnen alleen maar hopen dat haar toestand nog verbeterd. In ieder geval heeft het haar niet belet om goed te kunnen trainen. Loena is er klaar voor. Alleen is dit een sport waarbij je afhankelijk bent van hoe anderen voor de dag komen. Je kan alleen maar focussen op jezelf en dan kijken welke plaats dat oplevert in het klassement.’

Jean-Michel Saive was vooral bezorgd om de toestand van Kim Meylemans. ‘De situatie wijzigt van uur tot uur. Ze heeft drie opeenvolgende negatieve tests afgelegd en zou terug kunnen naar naar het Olympisch dorp. De laatste berichten zijn dat zij toch in quarantaine moet maar mag trainen. Het is  de vraag hoe zwaar dit alles mentaal op haar heeft gewogen.’

Delegatieleider Olaf Spahl reageerde vanuit Beijing: ‘Kim zal hier de komende zeven dagen verder opgevolgd worden onder de zogenaamde ‘close-contacts policy’ zoals beschreven in de Playbook van Beijing 2022. Dit wil concreet zeggen dat ze zal mogen trainen op de piste, maar dit in afzondering. Ze zal in het dorp afzonderlijk verblijven in een single kamer voor deze periode en tweemaal per dag getest worden.’

We hebben enorm veel begrip voor de reactie van Kim. Onze belangrijkste betrachting was om Kim zo snel mogelijk naar het Olympisch dorp in Yanqing te brengen. We zijn dan ook zeer blij dat dit ondertussen effectief gelukt is.’

We hebben begrip voor het feit dat de COVID maatregelen nodig zijn om de veiligheid en gezondheid van deelnemers aan te Spelen te vrijwaren, maar volgens onze overtuiging moet de atleet altijd centraal staan bij zo’n aanpak. We blijven hard verder werken om haar situatie verder te verbeteren en we blijven continu in contact met haar.’

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten