• 14/06/2024

Loena Hendrickx is vrijdag onze vlaggendraagster, Belga-fotograaf pechvogel  

ARENDONK – Loena Hendrickx (zie foto) uit Arendonk, geboren in Turnhout, en alpineskiër Armand Marchant zullen aanstaande vrijdag, tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Beijing, de Belgische vlag het Olympisch stadion binnendragen.

Loena Hendrickx werd vijfde op het WK van 2021 met een persoonlijk record. Ze plaatste zich daardoor ook voor de Olympische Winterspelen van 2022. Midden januari keerde ze huiswaarts met een mooie vierde plek op het EK kunstschaatsen in Tallinn. Na PyeongChang in 2018 is dit haar tweede deelname aan de Olympische Winterspelen.

Armand Marchant werd op 5 januari 2020 vijfde op de slalom in het Kroatische Zagreb, het beste resultaat dat ooit door een Belg werd behaald op een wereldbeker alpineskiën. In december van vorig jaar eindigde hij op een knappe zevende plaats in de wereldbekermanche slalom in het Franse Val d’Isère. Hij maakt in Peking zijn olympisch debuut.

België komt als negende land aan bod tijdens de parade in het Vogelneststadion in Beijing. Loena en Armand zullen er defileren met de Belgische driekleur na Jamaica en voor Japan.

Sinds de Olympische Spelen in Tokyo staat het IOC twee vlaggendragers per land toe. De Nationale Olympische Comités mogen zelf beslissen of ze gebruik maken van de mogelijkheid om twee atleten de vlag te laten dragen. Indien ze dat doen, moet het vlaggendragersduo bestaan uit een man en een vrouw.

Armand Marchant is al in China. Loena Hendrickx vertrekt  morgen vanaf Brussels Airport en www.antwerpspersbureau.be is daarbij.

Een overzicht van de Belgische vlaggendragers op de Olympische Winterspelen: PyeongChang 2018: Seppe Smits (snowboard), Sotsji 2014: Hanna Mariën (bobslee) , Vancouver 2010: Kevin Van der Perren (kunstschaatsen), Turijn 2006: Kevin Van der Perren (kunstschaatsen), Salt Lake City 2002: Simon Van Vossel (shorttrack), Nagano 1998: Conrad Alleblas (manager van snelschaatser Bart Veldkamp), Lillehammer 1994: Bea Pintens (shorttrack), Albertville 1992: Geert Blanchart (shorttrack), Calgary 1988: Katrien Pauwels (kunstschaatsen) , Sarajevo 1984: Ricky Mollin (alpineskiën), Lake Placid 1980: Ricky  Mollin (alpineskiën), Innsbruck 1976: Robert Blanchaer (alpineskiën), Sapporo 1972: Robert Blanchaer (alpineskiën) , Sankt Moritz 1948: Max Houben (bobslee) en Garmisch-Partenkirchen 1936: Eric De Spoelberch (bobslee).

Ondertussen kennen we ook de eerste  pechvogel van de Spelen bij de journalisten. Dirk Waem uit Antwerpen, fotograaf bij het persagentschap Belga, testte positief op corona. Hij zou afgelopen zaterdag afreizen en net zoals in PeyonChang (Winterspelen 2018) en Tokyo (Zomerspelen 2021) verslag uitbrengen van ter plaatse. Afgelopen dinsdag legde hij een negatieve PCR-test af maar donderdag was die licht positief.

Vrijdagavond kreeg hij het resultaat door, op het moment dat zijn valiezen uiteraard al klaar stonden. Zondag liet hij zich opnieuw testen.  Het resultaat was negatief. Toch wenst Belga geen risico te lopen. In ons land test je positief bij een ct-waarde die hoger ligt dan 30. In China zijn de normen veel strenger. Er zat Belga dus niks anders op dan in allerijl een andere fotograaf te accrediteren. Dirk Waem zal de coördinatie verzorgen vanop de redactie. (EM / Belga / Foto FB)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten