• 14/06/2024

Loena Hendrickx (achtste): ‘Ik kan nu zeggen dat ik tot de wereldtop hoor’

ARENDONK – Loena Hendrickx (23) uit Arendonk, geboren in Turnhout, heeft haar Olympische Winterspelen in schoonheid afgesloten met een knappe vrije kür. De Belgische kunstschaatsster neemt met de achtste plek een olympisch diploma mee naar huis.

‘Ik wil bewijzen dat mijn vrije kür foutloos kan zijn, zoals op training. Het wordt vechten, vechten vechten’, zei ze dinsdag nog. Loena Hendrickx bleef strijdvaardig na haar korte kür. Door een klein foutje begon ze op een zevende plek aan de vrije kür. Hendrickx moest boven zichzelf uitstijgen als ze nog wou oprukken naar de top vijf.

Ze had een persoonlijk record nodig op de vrije kür, want het verschil tussen de nummers vijf en acht bedroeg voor aanvang van de vrije kür amper vier punten. Hendrickx begon sterk, maar een Salchow kwam er niet helemaal goed uit. Haar enige foutje in een knappe oefening. Een kleine frons op het einde toonde toch dat onze landgenote nog beter had kunnen doen.

‘Ik ging dood’, fluisterde ze in het oor van haar broer en coach Jorik. Hendrickx kreeg van de jury een score van 136,70 voor haar vrije kür, toch wat onder haar persoonlijk record van 145,53 punten.

Met een totaalscore van 206,79 punten eindigde ze op de achtste plaats en krijgt ze een olympisch diploma. Haar persoonlijk record van in november vorig jaar op de Gran Premio D’Italia (219,05 punten) sneuvelde niet, maar Hendrickx doet wel beter dan haar zestiende plek van 2018 in Pyeongchang.

Hendrickx: ‘Ik heb één foutje gemaakt bij een drievoudige sprong. Ik weet niet wat er gebeurd is. Ik stond er niet goed op. Het kwam er niet uit maar ik ben ontzettend trots op mezelf en blij met mijn prestatie. Ik was echt doodnerveus, was aan het sterven. Ik was blij dat het goed ging. Dit keer had ik ook de zenuwen die ik nodig had.  Daar was ik wel blij om.’

‘Ik was heel goed in mijn focus. De gezonde zenuwen waren er. Na de korte kür was ik heel erg teleurgesteld. Toen ik de gedetailleerde scores zag was het toch wel schrikken. Ik ben daar gisteren even heel slecht van geweest. Ik voelde me mentaal helemaal niet goed. Ik weet ook niet wat er juist door mijn hoofd ging. Maar deze ochtend werd ik terug wakker en dacht: ‘Ik sta hier. Ik hou ontzettend van de sport. Ik ga er gewoon van genieten en ervoor vechten.’’

‘Ik heb gisteren wel gemerkt dat ik wat te streng was voor mezelf omdat ik echt teleurgesteld was. Dat was ik niet gewoon. Het was zeker niet slecht maar ik kon het niet plaatsen. Ik moest er goed over nadenken. Vandaag heb ik me afgevraagd waarom ik zo teleurgesteld was want ik doe de sport zo graag en het was helemaal niet slecht. Ik besefte  dat ik er moest van genieten wat ik vandaag dan ook heb gedaan.’

‘Ik wou het beste van mezelf tonen , net zoals iedereen. Dat hou ik indachtig voor de volgende Olympische Spelen. Top acht was mijn doel. De media heeft daar een schepje bovenop gedaan door top vijf of zelfs top drie te verwachten. Ik wist dat dit niet haalbaar was en ben ontzettend trots dat ik een Olympisch diploma heb. Dat is te zot voor woorden. Ik kan nu zeggen dat ik tot de wereldtop behoor.’

EINDELIJK KOMT SARA AERTS AAN DE BAK

‘Het valt nog af te wachten of ik ooit top vijf aankan. Ik wacht nog even de gedetailleerde scores af. Top vijf was sowieso moeilijk geweest, zelfs met twee foutloze küren. Ik denk dat ik tevreden mag zijn met datgene wat ik hier heb gepresteerd en dat ben ik ook. Toen ik het ijs op ging zei Jorik ‘geniet ervan, ik ben supertrots op jou, je hebt de short ook superhard gevochten, je kan jezelf niks kwalijk nemen dus nu moet je enkel genieten en vechten.’ En toen neep hij me weer eens plat. Mijn choreograaf zit momenteel in Rusland. Hij heeft me berichtjes gestuurd. Wanneer ik straks alles afscroll zal er zeker opnieuw één van hem tussen zitten. Ondanks dat foutje mag ik net te streng voor mezelf zijn en genieten van het moment, het hier zijn, op mijn tweede Olympische Spelen.’

De dopingsaga heeft zijn tol geëist: Kamila Valijeva heeft haar favorietenrol niet kunnen waarmaken. De vijftienjarige Russin viel meerdere keren en eindigde zo zelfs niet op het podium. Haar landgenote Sjtsjerbakova veroverde de olympische titel. In de korte kür kon Valijeva de dopingperikelen nog van zich afschudden met de topscore: 82,16. Ver onder haar wereldrecord van 90,45, maar wel voldoende om als leider aan de vrije kür te beginnen. Maar in die vrije kür liep het allesbehalve perfect voor Miss Perfect: ze kraakte onder de druk en stapelde de fouten op. Met 141,93 punten eindigde ze zelfs niet eens op het podium.  Met 224,09 punten – ter info: haar wereldrecord staat op 272,71 punten – moest Valijeva vrede nemen met de vierde plek na een emotionele rollercoaster in Beijing.

Het goud ging naar haar landgenote Anna Sjtsjerbakova, die 255,95 punten kreeg van de jury. De Russin Aleksandra Troesava zette de beste vrije kür (177,13) neer en veroverde het zilver. Het brons was voor de Japanse Kaori Sakamoto (233,13). Dat drietal krijgt morgen dus wel een medaille in handen. Het IOC wou de podiumceremonie schrappen als Valijeva bij de top drie eindigde, maar zo ver hoeft het dus niet te komen.

Sandrine Tas is op de 28ste plaats geëindigd op de 1 000 meter schaatsen. ‘Ik had er iets meer van verwacht’, reageerde ze na afloop in de National Speed Skating Oval.

Morgen komen de Belgian Bullets in actie voor de eerste twee runs van de tweemansbobcompetitie voor vrouwen. Die vindt net zoals het skeleton en rodelen plaats in het Yanqing National Sliding Centre.

Een uitdagende baan, maar er liggen vooral ook mogelijkheden voor de Bullets: ‘Omdat de baan zo technisch uitdagend is en we op training een goed gevoel hebben, is een plek in de top tien realistisch’, geeft stuurvrouw An Vannieuwenhuyse aan.

Daarmee willen ze beter doen dan vier jaar geleden in PyeongChang. In Zuid-Korea zette An Vannieuwenhuyse met haar toenmalige partner, Sofie Vercruyssen een twaalfde plek neer. Remster Sara Aerts, werd elfde met Elfje Willemsen.

Morgen neemt Sarah Aerts uit Retie, geboren in Turnhout, een laatste keer plaats in de Belgische tweemansbob. Op 38-jarige leeftijd zet de voormalige meerkampster een punt achter haar carrière. Ook An Vannieuwenhuyse bekijkt na de Spelen haar toekomst. ‘Een olympisch diploma (een plaats in de top acht) halen zou me kunnen overhalen om nog even door te gaan’, voegt ze eraan toe.

Edwin MARIËN + Belga + Sporza

*PROGRAMMA VAN VRIJDAG: ANTWERPSE ATLETE:  Sara Aerts (samen met An Vannieuwenhuyse) in reeks één – ze starten als twintigste en laatsten)- en reeks twee van de tweemansbob voor vrouwen om 13 uur en 14u30 (live op NOS 1), ANDERE BELG: Mathias Vosté op de 1 000 meter snelschaatsen in de zesde rit vanaf 9u30 (live op Eén).

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten