• 24/06/2024

Linda Le Bon sluit paralympische spelen af met elfde plaats op de slalom

BRASSCHAAT – Vandaag zaterdag was de slotdag voor de vrouwen in het alpijns skiën. Linda Le Bon, geboren in Wilrijk en nadien verhuisd naar Brasschaat en later naar Oostenrijk, en Ulla Gilot eindigden elfde in de slalom op 18’57”. Van de vijftien deelnemers haalden er vier de finish niet.

Veronika Aigner was opnieuw goed voor het goud, voor haar zus Barbara. De Slovaakse Rexova pakt brons. Omdat regen en mist de eerste skiesters opwachtten aan de top van de slalompiste, werd gevreesd voor uitstel van de start. Tijdens de verkenning klaarde het echter op en werd het programma bevestigd. Le Bon en Gillot startten als veertiende op de piste van Yanqing. De eerste slalomrun werd een teleurstelling voor het te voorzichtige duo, dat tevreden moest zijn met de dertiende plek.

Gilot: ‘In de eerste run hadden we het echt moeilijk en maakten we veel foute. In run twee hadden we niets meer te verliezen en ging het een pak beter. Le Bon: Het tracé van de tweede run lag ons bete. We skieden veel vlotter en eindigden daarmee op plaats elf, wat denk ik onze plaats is in deze discipline.’

Daarmee zitten deze Paralympische Spelen er op voor Linda Le Bon. Morgen zondag sluit Rémi Mazi de Spelen af voor ons land. Hij komt dan uit in de slalom bij de mannen. Ook de sluitingsceremonie vindt morgen plaats, in het Vogelnest in Peking (om 13 uur Belgische tijd).

Linda Le Bon en Ulla Giot zullen de Belgische vlag dragen tijdens dit slotmoment van de winterparalympics van Peking 2022. Daarmee zitten de Spelen erop voor het Antwerpse duo. Door het noodgedwongen afhaken van Pierre Couquelet wegens vermeend dopinggebruik moest Le Bon met haar dochter aantreden.

Toch verdient zij alle waardering. Linda was een skilerares die in 2004 in Oostenrijk gingen wonnen en in 2012 vernam dat ze leed aan leed aan maculaire degeneratie, een ziekte waarbij een deel van het netvlies wordt aangetast, wat leidt tot gedeeltelijke blindheid. Deze pathologie treft normaal gesproken mensen ouder dan 65 jaar. Linda was nog geen vijftig.

In de Salzburrger Nachrichten vertelde ze toen: ‘Op een ochtend wilde ik een groep gaan trainen, maar ik merkte dat mijn skistok verbogen was. En toen ik hem in de andere hand nam, was hij weer recht. Dat kon natuurlijk niet. Ik wilde het eerst niet toegeven, maar mijn zichtprobleem werd erger en ik moest de realiteit onder ogen zien. ‘Voordat ze dit nieuws hoorde, was ze lerares lichamelijke opvoeding voor parachutisten in het Belgische leger. Toen ze jonger was, vertegenwoordigde ze het Belgische militaire team in oriëntatielopen en beklom ze Cho Oyu, een piek in de Himalaya, zonder zuurstof. Ze beoefende ook schermen, klimmen en badminton.

In 2020 en 2021 nam ze deel aan wedstrijden van de Para Alpine Skiing Federation (WPAS), evenals aan de Europa Cup, aan Nationale Kampioenschappen en ten slotte aan haar eerste etappes van de Wereldbeker. Tot ze meedeed aan de Wereldkampioenschappen 2021, in januari 2022, in Lillehammer, waar ze twee memorabele medailles won: zilver in afdaling en en zilver in super-G.

De Britse Millie Knight, winnaar van de bronzen medaille op de afdaling in Beijing; ‘Wat Linda deed op de Wereldkampioenschappen is ongelooflijk. Ze was snel. Het is jammer dat ze niet kon bevestigen op de Spelen. Maar om op 57-jarige leeftijd mee te kunnen doen aan de paralympics is een fantastische prestatie. ‘ (EM / RTBF / Foto L. Percival)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten