• 04/03/2024

Linda Le Bon schuift plaatsje naar achter en wordt zevende op Super G

BRASSCHAAT – Op dag twee van de Paralympische Spelen stond met de Super-G de tweede snelheidsproef op het programma van de slechtziende alpineskiester Linda Le Bon, geboren in Wilrijk en nadien verhuisd naar Brasschaat en nog later naar Oostenrijk, en haar gids Ulla Gilot.

Ze moesten tevreden zijn met de zevende plek. De overwinning was voor de Slovaakse Alexandra Rexova, die de Britse Menna Fitzpatrick en de Chinese Danqing Zhu te snel af was.

Na hun zesde plek in de afdaling op dag één in Beijing, wilden Linda Le Bon en Ulla Gilot de kloof met de top dichten tijdens de Super-G.

Maar ook al was het tijdsverschil kleiner – ze hadden een achterstand vaan bijna tien seconden- , moest het duo genoegen nemen met een zevende plek. Er waren negen deelneemsters. Twee haalden de finish niet.

Op een steeds moeilijker en zeer ijzig parcours, ten gevolge van de zachte omstandigheden in Yanqing, was het een uitdaging om het tracé niet te verliezen. Grote favoriete Farkasova, gisteren nog goed voor goud, was het belangrijkste slachtoffer met een val halfweg.

Linda Le Bon en Ulla Gilot namen op sommige stukken weinig risico’s, hetgeen hen de kans ontnam om dichter bij het podium te eindigen.

Le Bon: ‘Net als gisteren was het een moeilijk en verraderlijk parcours, zeker op bepaalde stukken. Het technische tracé vereiste variatie in ons skiën.’

‘Onze onderlinge communicatie gaat steeds beter, maar een mirakel zit er niet in. Ik volg de instructies van Ulla zo goed ik kan op, maar plots versnellen is moeilijk.’

‘Bij het skiën zoek je de limieten op. Het is een moeilijk evenwicht om te vinden, want als je ze overschrijdt, kan het snel voorbij zijn en slecht aflopen.’

Geen rust voor Linda en Ulla.. Door de stijgende temperaturen is de Super Combiné, aanvankelijk gepland op dinsdag, vervroegd naar morgen maandag, vanaf 9.30 uur lokale tijd. De Super Combiné combineert twee parcours : een Super-G in combinatie met één slalomreeks.

Linda Le Bon geloofde er iets meer dan twee jaar geleden niet echt in dat ze ooit nog aan de paralympische spelen zou kunnen deelnemen. Ze is een 57-jarige ex-militair en kan slechts schaduwen zien op meer dan twee meter afstand van haar, de schuld van een maculaire degeneratieve oogziekte die een paar jaar geleden werd gediagnosticeerd. Maar de Francophone Handisport League geloofde erin en zette een project op met de voormalige Luikse skiër Pierre Couquelet, 26ste in de afdaling op de Olympische Spelen van Sarajevo in 1984, als gids. Het lukte wonderwel en ze wisten de wereld te imponeren. Ze kwalificeerden zich voor Beijing en haalden het podium na zilver in de afdaling en de Super G tijdens laatste Wereldbekerwedstrijd in het Noorse Lillehammer. Om maar te zeggen dat de afwezigheid van Couquelet een zware bijkomende handicap is.

Edwin MARIËN

Foto Grégory Picout

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten