• 20/06/2024

Lille, Wilrijk en Mechelen laureaten van Vlaamse Openbaargroen-awards

WILRIJK – De Vereniging voor Openbaar groen (VVOG) heeft de Openbaargroen-awards 2021 uitgereikt in Diksmuide. Dat is de jaarlijkse wedstrijd van de VVOG waaraan alle Vlaamse gemeentebesturen (en districtsbesturen) kunnen deelnemen.

Gemeenten kunnen deelnemen met een recent groenproject (Groene Gemeente) of met een recente realisatie met bloemen op openbaar domein (Gemeente in Bloei). In samenwerking met het Departement Omgeving wordt de wedstrijd Bijenvriendelijke gemeente georganiseerd voor bijenvriendelijke acties

In het onderdeel (Speelgroen / Scholen) was de eerste plaats voor Lille met het project Natuurlijke speelzone Hof d’Intere. De avontuurlijke speelzone aan Hof D’Intere bestaat onder meer uit een grote speelberg met schuifaf, een parcours op palen door een klein deel van de vest en een wilgentunnel. Het is het resultaat van het ‘speelweefselplan’ waarmee de gemeente een visie uitwerkte over speelzones in Lille en de deeldorpen. Deurne werd derde met Speelterrein Groene Sproet, Brasschaat vierde met het multimove-pad en Merksem vijfde met ‘een speelse koelteplek.’

Bij de tuinstraten won Wilrijk met de Aziëlaan (zie foto). De straat in de Neerlandwijk werd zo groen mogelijk ingericht en bevat heel wat nieuwe technieken waardoor regenwater maximaal in de grond kan infiltreren. Door die wateropvang worden overstromingen bij hevige regen vermeden en kan het water herbruikt worden bij extreme droogte. De vele planten en bloemen komen bovendien de biodiversiteit ten goede. Voor dit project creëerde het district Wilrijk samen met de stad Antwerpen, Aquafin en water-link een intensief participatietraject met de bewoners van de Aziëlaan. Borgerhout werd derde met ontharding en vergroening van de Van Leentstraat en Deurne vierde met de Jan Olieslagerijstraat.

Mechelen was dan weer laureaat in de Categorie Wijkpark met ‘Autoparking met stiltebos’. Dit kwam op de vroegere oostelijke grindparking van het Tivolipark en was een realisatie in het kader van het themajaar ‘zinderende stilte’. Doordat er een nieuwe bezoekersparking werd aangelegd in de Eikestraat, ontstond er in het park zelf ruimte voor de creatie van een groene oase van rust. Zandhoven werd derde met dorpspark Massenhoven, Schilde vierde met het park met een hondenloopzone en een wadi, Lint vijfde met Hoog Heibos en Ekeren zesde met de omvorming van de wijk Schoonbroek.

Andere ereplaatsen waren er voor Brasschaat (derde met Bosbegraafplaats Rustoord) en Essen (vierde met begraafplaats Wildert) bij ‘Begraafplaatsen’, Lint (derde met Diamantstraat) en Kontich (vierde met de creatie van buurtparkje Groene Weg ) in de categorie ‘Buurtgroen’), Berlaar (vijfde met bijenvriendelijke tuin Den Bokal) in de categorie ’Omgevingsgroen’.

De hoogste noteringen als bijenvriendelijke gemeente was onder meer voor Berlaar, Kontich en Mechelen en voor de openbare bloemrijke beplantingen in het straatbeeld ging de maximumscore van drie bloemensymbolen naar Berchem, Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem, Wilrijk, Duffel, Kontich en Rumst.

Edwin MARIËN

Foto District Wilrijk

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten