• 09/12/2023

Lier verdubbelt boetes voor sluikstorten, restafval neemt af in IVAREM-gemeenten

LIER – Rik Verwaest (N-VA, zie foto), burgemeester van Lier, is het sluikstorten in straatvuilbakken, glasbollen, parkings en zelfs in natuurgebieden in zijn stad beu.

Verwaest: ‘Het is een bij uitstek asociaal misdrijf: een sluikstort vervuilt de leefomgeving, is een gevaar voor de volksgezondheid en trekt ongedierte aan. Sluikstorters wentelen heel bewust de kost van hun afval af op de rest van de samenleving. Vorig jaar werden in Lier maar liefst 315 boetes uitgeschreven voor sluikstort, een record. Maar toch blijft een kleine minderheid hardnekkig afval dumpen. Met de verdubbeling van de minimumboete van 150 naar 300 euro geeft de stad nu een krachtig signaal naar de sluikstorters. Daarbovenop blijven we de opruimkosten van het afval (minimaal 125 euro) volledig doorrekenen.’ Op vraag van de overtreder kan gemeenschapsdienst van maximaal 30 uur als alternatief voor de boete worden opgelegd. Dat zal in de eerste plaats gebeuren binnen Team Proper Lier, zodat de overtreders direct geconfronteerd worden met de gevolgen van zwerfvuil en sluikstort. Verwaest: ‘In samenwerking met de lokale politie, GASAM en OVAM zal bijkomend worden gecontroleerd en geverbaliseerd. Onze nieuwe mobiele camera’s met verscherpt nachtzicht spelen hierbij een belangrijke rol.’

De kost voor huisvuil bedraagt voor een gezin met twee kinderen en een gemiddeld afvalverbruik 102 euro op jaarbasis. Er zijn verschillende tips terug te vinden op https://ovam.vlaanderen.be/ en https://www.ivarem.be/ om je huisvuil en dus ook de kost ervan nog verder te reduceren. Met de verhoging van de boetes wordt sluikstorten niet alleen een asociale, maar ook een veel te dure daad.

Net vandaag geraakte bekend dat de inwoners van de IVAREM-gemeenten in 2021 1,2 procent minder restafval produceerden dan in het coronajaar 2020 (133,33 kilogram per inwoners in 2021 tegenover 134,99 kilogram per inwoner in 2020). De hoeveelheid ingezamelde recycleerbare afvalstoffen steeg van 312,80 kilogram per inwoner in 2020 naar 313,93 kilogram per inwoner in 2021.

Filip Van Assche, verantwoordelijke communicatie en klantenrelaties: ‘De totale hoeveelheid geproduceerde afvalstoffen in 2021 bleef ongeveer status quo (447,26 kilogram per inwoner in 2021 tegenover 447,79 kilogram per inwoner in 2020). De totale afvalproductie nam in 2021 dus nauwelijks af door de stijging van de totale hoeveelheid recycleerbare afvalsoorten. Wellicht neemt het restafval licht af door de versoepeling van de coronamaatregelen (thuiswerk/quarantaine). Hierbij kunnen we wel vaststellen dat het restafval substantieel hoger blijft dan voor de coronacrisis. De DIFTAR-gemeenten scoren ook nu nog opmerkelijk beter dan de gemeenten waar huisvuil in zakken wordt opgehaald (119,5 kilogram per inwoner in DIFTAR-gemeenten tegenover 146,81 kilogram per inwoner in niet-DIFTAR gemeenten). PMD (plus 75 procent), asbestcement (plus tien procent en groenafval (plus tien procent) zijn de grote stijgers bij de selectieve afvalsoorten. De ingezamelde kunststoffen op het recyclagepark nemen dan weer met 73 procent af door de intrede van de nieuwe sorteerregels voor PMD.’ (EM / Foto N-VA )

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten