• 16/09/2024

Lier start babbellijn en boodschappendienst herop en steunt actie tegen kanker

LIER – In de periode maart – juni startte de stad Lier een aantal initiatieven op voor haar  senioren zoals onder meer  de babbellijn en de boodschappendienst. De projecten werden zeer positief onthaald. Door de huidige situatie beslisten stad en OCMW Lier om deze dienstverlening opnieuw te lanceren.

Burgemeester Frank Boogaerts (N-VA): ‘Enerzijds zullen vrijwilligers contact opnemen met alleenstaande senioren. In eerste instantie zijn de senioren die tijdens de eerste coronamaatregelen hebben aangegeven meer nood te hebben aan een gesprek aan de beurt, nadien worden ook alle alleenstaande 75-plussers gecontacteerd. Anderzijds zullen de medewerkers van de dienstencentra, nu ze terugvallen op één-op-één dienstverlening, de vaste bezoekers telefonisch contacteren. Daarnaast zullen de dienstencentra initiatief nemen om vereenzaming aan te pakken. De verscherpte coronamaatregelen hebben een belangrijke impact op het mentale welzijn van ouderen. De dienstencentra zullen actief op zoek gaan naar mensen met verminderde sociale contacten, en/of wiens mentale gezondheid wordt geïmpacteerd. Ze zullen onder meer zorgen voor initiatieven zoals ‘Babbel aan de deur’, één-op-één contacten in de buitenlucht, op voldoende afstand. Naast de babbellijn starten we ook de boodschappendienst opnieuw op, met de hulp van vrijwilligers. Dit aanbod richt zich in eerste instantie tot de risicogroepen.’

Door de coronamaatregelen is het niet mogelijk om de nieuwjaarsrecepties te laten plaatsvinden op de geplande data – zondag 10 januari (Lier) en zondag 17 januari (Koningshooikt). Ze worden uitgesteld naar een later moment in 2021.

Het college besliste om in het kader van het klimaatactieplan, meer bepaald het onderdeel klimaatadaptatie, twee meetstations van het Vlinder (Vlaanderen IN DE weeR) Citizen Science Project Project van UGent en KMI te onderhouden. Door dit project te ondersteunen kunnen de effecten van het klimaat op de binnenstad worden opgevolgd dit zowel naar hitte toe als naar droogte en wateroverlast.

Schepen van milieu Walter Grootaers (Open Vld): ‘Aan het Zimmermuseum staat sinds december 2019 een weerstation. Samen met een 50-tal secundaire scholen is er een netwerk van 60 weerstations opgebouwd dat tot doel heeft om de invloed van de omgeving op het lokale klimaat te bestuderen. Het meet elke vijf minuten de temperatuur, neerslaghoeveelheid, windsnelheid en windrichting, relatieve vochtigheid en luchtdruk. De realtime metingen kan je raadplegen via  https://vlinder.ugent.be/dashboard/index.html. Het VLinder Science project loopt dit najaar af, maar UGent en het KMI willen het project verderzetten met de ondersteuning van lokale partners. Lier zal het project verder ondersteunen door het huidige station te behouden en een bijkomend station te plaatsen op een andere locatie in de stad, wellicht in woonwijk Lisp. De exacte locatie wordt nog onderzocht. De installatiekost van dit nieuwe station bedraagt 650 euro, de onderhoudskost  700 euro, telkens inclusief BTW en berekend per station en per jaar.’

Het college besliste om deel te nemen aan de campagne ‘Lichtpuntjes tegen Kanker’ door 100 lampionnen aan te kopen ter waarde van 3 025 euro inclusief BTW. Schepen van sociale zaken Annemie Goris (N-VA): ‘Met deze nieuwe campagne hoopt ‘Kom op tegen Kanker’ extra middelen te verzamelen. De opbrengst gaat naar zorginitiatieven voor mensen met kanker. De stad zal de 100 aangekochte lampionnen opdragen aan alle Lierenaars/Hooiktenaars met kanker. Midden november worden de lampionnen samengebracht op één locatie in Vlaanderen. Ze zullen het ‘Grootste Lichtpunt tegen Kanker’ vormen, een spektakel dat overmorgen wordt gezonden wordt op Eén.   (EM / Afbeelding Kom op tegen Kanker)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten