• 18/07/2024

Lier: burgemeester moet onder het mes, cultuurprijzen later dit jaar uitgereikt

LIER – Omwille van hartproblemen moet burgemeester Frank Boogaerts (N-VA) een heelkundige ingreep ondergaan. Hierdoor zal hij tijdelijk niet beschikbaar zijn. Zijn taken zullen worden overgenomen door partijgenoot Rik Verwaest als waarnemend burgemeester. Boogaerts zal na een herstelperiode zo spoedig mogelijk zijn functie opnieuw opnemen.

Er is nog steeds geen mogelijkheid geweest de cultuurprijs 2019 officieel uit te reiken. Deze werd toegekend aan Hanne Luyten (cultuurprijs 2019) en aan vzw Ripspiqué (Lifetime achievement). Hanne Luyten debuteerde in 2019 met het boek #nietaankindengezinverklappen’. In minder dan een jaar was het boek toe aan een zesde druk en werd Hanne een veel gevraagde gaste op radio en tv. Intussen verscheen van haar hand ook het kinderboek ‘Het huis met de gele deur’. In mei van dit jaar volgt haar derde boek ‘#onsmoeder’

Vzw Ripspiqué ontstond in 1997 en organiseert één tot twee keer per maand concerten. Ze kiezen vooral voor muziekstijlen die in het commerciële circuit minder aan bod komen. In 2019 waren ze toe aan het 250ste optreden. Dankzij Ripspiqué kon men in Lier onder meer  Luke Winslow, Tami Nielsen, Philippe Cathérine en vele anderen aan het werk zien. De officiële uitreiking vindt later dit jaar plaats, samen met de cultuurprijs 2020.

De Vlaamse regering trok vorig jaar budget uit om lokale verenigingen te ondersteunen. Het College van burgemeester en schepenen van Lier besliste om na de ‘eerste’ en ‘tweede steunpijler’, het resterende bedrag van 201 000 euro in te zetten voor een ‘derde steunpijler’. Lierse erkende (socio-)culturele-, jeugd- en sportverenigingen kunnen dus voor een derde keer een beroep doen op coronamiddelen van het Vlaams noodfonds. Ook andere, niet-erkende lokale verenigingen en organisaties zonder commercieel doel kunnen hierop aanspraak maken. Verenigingen die tussen 1 september 2020 en 13 maart 2021 publieksactiviteiten moesten afgelasten op het Liers grondgebied en die hierdoor inkomsten zijn misgelopen, kunnen vanaf maandag1 februari tot vrijdag 12 maart een vergoeding vragen via  www.uitinlier.be/noodfonds.

Naar aanleiding van de heropening van de winkels op 11 mei 2020 werkte de stad Lier een actieplan uit met maatregelen om het winkelen zo veilig en vlot mogelijk te laten verlopen. Een mobiliteitsplan zorgde ervoor dat klanten, voetgangers en fietsers op straat maximaal de afstandsregel kunnen naleven. Nu besliste het stadsbestuur om deze verkeersmaatregelen te verlengen tot en met maandag 1 maart.

Aan de hoek van de Stierstraat en de Tweelingstraat op Lisp, rond de volkstuintjes waar aan ‘samen tuinieren’ wordt gedaan, komt een speelzone. De Lierse Maatschappij voor Huisvesting stelt hiervoor een stuk grond ter beschikking van de stad voor een periode van tien  jaar. Uit onderzoek bleek dat de vraag naar speelruimte groot is. In de nieuw gebouwde huizen van de LMH rond de Stierstraat/Tweelingstraat wonen heel wat gezinnen met jonge kinderen. Deze natuurlijke zone is ideaal om spelelementen op aan te brengen. Een twintigtal ouders reageerde op een bevraging hierover. Meer dan de helft van de respondenten koos voor natuurlijke speelelementen. De stad geeft ook de voorkeur aan herbruikbare/verplaatsbare toestellen naast de natuurlijke spelelementen. De aanleg van de speelzone zal in de zomer kunnen plaatsvinden. (EM / Foto N-VA)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten