Liefst 1 211 senioren uit Essen nemen deel aan wijkbrunch van gemeente en seniorenraad
ESSEN – Het gemeentebestuur en de seniorenraad van Essen nodigden elke 65+’er uit op een wijkbrunch in november. Maar liefst 1 211 senioren gingen in op de uitnodiging. Dat is meer dan een kwart van alle senioren.
De senioren worden uitgenodigd omdat de coronacrisis ervoor heeft gezorgd dat het verenigingsleven stillag, en al zeker bij de seniorenverenigingen. De brunches kunnen helpen om mensen terug kennis te laten maken met de verenigingen en om het spontaan samenkomen een duwtje in de rug te geven. Zowel vandaag als morgen zijn er wijkbrunches in lokaal dienstencentrum ’t Gasthuis. Dan komt er telkens een 150-tal senioren bijeen. In totaal zijn er de komende weken negen.
Louis Fret, voorzitter van de seniorenraad: ‘Het succes van de wijkbrunch is niet ver te zoeken. De uitnodigingen werden op naam en aan huis bezorgd. Dat blijft de beste manier om mensen te bereiken. Bovendien is het gratis en ben ik ervan overtuigd dat de mensen ‘op den buiten’ wel degelijk houden van persoonlijk contact. De oudere generatie heeft de periode gekend dat mensen buiten zaten aan hun voordeur en een praatje maakten met voorbijgangers. En wanneer dat met de brunches terug mogelijk wordt gemaakt, dan stel ik met veel vreugde vast dat de mensen hier graag op ingaan.’
Elk jaar koopt de gemeente koekendozen aan die door de ouderverenigingen worden bedeeld aan elke 80+’er in Essen. De vrijwilligers die de dozen aan huis brengen, slaan dan een praatje met de bewoner. Zo komen er soms problemen naar boven en wordt de gemeente op de hoogte gebracht.
Brigitte Quick (CD&V), schepen van senioren: ‘Dit jaar gooien we het over een andere boeg. De coronacrisis ligt aan de basis om een brunch te geven. Gedurende twee jaar lag het verenigingsleven stil, en al zeker bij de seniorenverenigingen. Spontane ontmoetingen konden zelfs een tijd lang niet plaatsvinden. De brunches kunnen helpen om mensen terug kennis te laten maken met verenigingen en om het spontaan samenkomen een duwtje in de rug te geven. De seniorenverenigingen krijgen tijdens de brunch de kans om zich aan de mensen voor te stellen.’
20,1 procent van de Essense bevolking is 65 jaar of ouder. Voor Vlaanderen ligt dat cijfer op 21 procent. Voor het gemeentebestuur en de seniorenraad is dit een bevolkingsgroep die gehoord moet worden. Fret: ‘Als seniorenraad is het onze taak om de noden van senioren aan het bestuur bekend te maken. We bekijken problemen over mobiliteit, veiligheid, zorg, wonen, de digitale wereld,… door de bril van de senior. Gelukkig is de band met het gemeentebestuur goed en zoeken we samen naar oplossingen. De vergrijzing neemt toe, dus blijven we ons inspannen. We hebben ook aandacht voor de toenemende instroom van Essenaren uit andere culturen. Ook zij worden ouder en moeten een plaats krijgen in onze seniorenwerking.’
Het gemeentebestuur maakt van de gelegenheid gebruik om de bezoekers te informeren. Iedereen die wil, kan een zorgfolder mee naar huis nemen. Hierin staat uitleg over de handicar, de zorgtoelage, de boodschappendienst enzovoort.
In het centrum van Essen, Wildert, Heikant, Hoek en Horendonk zitten 1 211 mensen aan tafel om te genieten van ‘eten van bij ons’ zoals gehaktballetjes met krieken of appelmoes met kippenbout. De brunches vinden plaats van 11 tot 14 uur met gelegenheid tot napraten en -drinken tot 17 uur. De lokale horeca verzorgt telkens het eten. De inschrijvingen verliepen zo vlot, dat er zelfs extra data werden vastgelegd zodat iedereen mee aan tafel kan. (EM / Foto Ilse Rademakers)