• 18/04/2024

Lichten uit in districten, op reis met Christoffel Plantijn, hinder door staking

ANTWERPEN – Nu zaterdag 27 maart is het opnieuw Earth Hour, een jaarlijkse wereldwijde actie van het WWF die de strijd tegen klimaatverandering in de kijker zet. Aan iedereen wordt gevraagd om gedurende een uur de verlichting te doven. De stad Antwerpen doet mee en roept haar bewoners daar ook toe op.

De stad dooft van 20u30 tot 21u30 aan 39 openbare gebouwen en monumenten de lichten. Straatverlichting blijft branden, maar in het centrum zal de directe aanstraling van de historische gevels op de Grote Markt, Kaasrui, Oude Korenmarkt en Suikerrui uitgezet worden.

Hier gaan de lichten uit: Museum Plantin Moretus, Het Steen, Historische gevel Braderijstraat, Vleeshuis, Stadhuis, Onze-Lieve-Vrouwehuis Keizerstraat; Maagdenhuis; Rubenshuis; Onze-Lieve-Vrouwekathedraal; Historische gevels Steenhouwersvest; Standbeeld Jacob Jordaens; Hendrik Conscienceplein; Sint-Carolus Borromeeuskerk, Standbeeld Brilschanspark, Politiemonument Volhardingstraat, Cromwelltank Jan Van Rijswijcklaan, Christus Koningkerk Jan de Voslei (Antwerpen), Districtshuis, Standbeeld ‘Panic Zone’, Standbeeld ‘Kameroen’, Muurschildering De Villegaspark, Standbeeld ‘Leeuwin met welp’ (Berchem); Standbeeld voor woonzorgcentrum Monnikenhofstraat (Berendrecht), Districtshuis, Sint-Janskerk, Moorkensplein (Borgerhout); Districtshuis, Sint-Rochuskerk, Sporthal Arenaplein (Deurne); Standbeeld ‘Den Bierpruver’ , Hof De Bist, Sint Lambertuskerk, Lancastermonument, Canadezenplein (Ekeren); Kasteel Broydenborg, Cultureel centrum Gravenhof (Hoboken), Sint-Bartolomeuskerk (Merksem), Sint-Bavokerk, Standbeeld De Kaeck (Wilrijk).

Reizen naar het buitenland zijn momenteel niet vanzelfsprekend, maar in het Museum Plantin-Moretus kunnen bezoekers mee op zakenreis met ‘essentiële’ reiziger Christoffel Plantijn. Plantijn reisde veel, maar zelden voor zijn plezier. Alles in het belang van zijn bedrijf. In de expo ‘Op reis met Plantin. Onderweg in de 16de eeuw’ reizen we met Christoffel naar Parijs, Leiden en Frankfurt. De expo vertelt echter niet enkel over de reizen die Plantijn ondernam, maar ook over de allereerste reisgidsjes, over erbarmelijke herbergen en communicatieproblemen.

Fotograaf Cédric Raskin reisde Plantijn achterna. 500 jaar later. Met zijn camera en een open blik ging hij naar de Vrouwensteeg in Leiden, de Messe in Frankfurt en de Rue Saint-Jacques in Parijs. Niet te paard maar met de vervoersmiddelen van nu: de auto en de hogesnelheidstrein. In zijn koffer stak de vraag: ‘Kunnen we het verleden nog achterna?’.Zijn beeldessay ‘In de sporen van Plantijn’ is te zien in het boek ‘Op reis met Plantin’. De tentoonstelling is te bekijken tot vrijdag 1 augustus in Museum Plantin Moretus.

Op maandag 29 maart organiseren vakbonden ACOD en ACV-OD een nationale staking. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de dienstverlening van stad Antwerpen. Wie wil weten of er hinder is kan de dag zelf contact opnemen met de stedelijke dienst of locatie om zeker te zijn dat die open is. Antwerpenaren kunnen ook terecht op www.antwerpen.be voor meer info of bellen naar het stedelijk contactcenter op het nummer 03 22 11 333. Het stedelijk contactcenter kan telefonisch moeilijker te bereiken zijn. (EM / Foto Museum Plantin Moretus)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten