• 20/06/2024

Lezing over gehoorverlies en dementie, Move to Happiness breidt uit

LIER – Als gevolg van de natuurlijke veroudering gaan op termijn onze aandacht, geheugen, denkvermogen , kortom onze cognitieve vaardigheden achteruit. Gewoonlijk in mildere vorm. In sommige gevallen leidt dat wel tot dementie.

De wereldbevolking vergrijst, met een toenemend aantal mensen dat dementie ontwikkelt. Tot nu toe is er nog geen remedie of therapie gevonden voor deze ziekte. Wel zijn er factoren ontdekt, die het risico  op het ontwikkelen van dementie verhogen. Klassiek denkt men aan obesitas, diabetes,  hypertensie, roken, alcohol … Uit recente onderzoeken blijkt evenwel dat gehoorverlies  één van de belangrijkste risicofactoren is voor het ontwikkelen van dementie.

Gehoorverlies is de meest voorkomende zintuigbeperking. Door een gebrek aan prikkels worden de hersenen minder gestimuleerd, slaan minder informatie op en ontwikkelen minder hersencellen. Ze verkleinen zelfs sneller. Omgekeerd kan gehoorrevalidatie,  de behandeling van gehoorverlies met een gehoorapparaat of cochleaire implantatie het begin van dementie vertragen. En tevens het sociale isolement en depressieve gevoelens tegengaan.

De Wereldgezondheidsorganisatie vindt daarom dat gehoorverlies prioritair aangepakt moet worden. Prof.dr.Vincent Van Rompaey (zie foto) is neus-, keel- en oorarts, professor aan de Universiteit Antwerpen en verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Edegem. Diep in het rotsbeen bevindt zich het binnenoor (labyrint) met het slakkenhuis (dat in verbinding staat met de hoorzenuw) en het evenwichtsorgaan (dat in verbinding staat met de evenwichtszenuw).

Prof.dr. Van Rompaey legt uit hoe ons slakkenhuis  en ons evenwichtsorgaan in een complex samenspel werken en communiceren met onze hersenen. Hij schetst hoe we gehoorverlies kunnen verbeteren. En hoe zijn lab in de toekomst gehoorverlies wil voorkomen en genezen met nieuwe diagnostische en therapeutische technieken. Hij doet dat op dinsdag 5 september in stadsschouwburg Vredeberg, Vredebergstraat 12-14 in Lier. Info: hvv.vrijdenkendlier@telenet.be, upv.kernlier@upv.name. Inschrijven is niet verplicht maar aan te raden voor wie zeker wil zijn van een zitje .

Move To Happiness uit Nijlen breidt haar ESG/welzijnsplatform uit met een Family-pijler. Het Health techbedrijf speelt daarmee in op de groeiende vraag bij bedrijven naar een volwaardig ESG-beleid, waarbij ook aandacht is voor de sociale pijler. Move To Happiness is een platform vol gezondheidstips dat bedrijven kunnen personaliseren voor hun medewerkers. Dat de nieuwe ‘Family’-pijler een succes is, blijkt uit de activatie op het platform. Die steeg ruim negen procent sinds de start ervan begin juni.

Kenneth Van Daele, co-founder van Move To Happiness: ‘In de nieuwe pijler focussen we ons op het leven naast je werk. Als je dagelijks het gevecht moet aangaan met oververmoeide kinderen die niet goed slapen, kan dat enorm wegen op jou, je gezinsleven en je werkprestaties. We geven daarom tips over hoe je je kan voorbereiden op het ouderschap, maar evengoed hoe je je kleuter beter doet slapen. Ook voor deze onderwerpen hebben we samengewerkt met een expert. Namelijk Nathalie Schittekatte, een gecertificeerde baby- en kinderslaapcoach.’

In totaal telt het Move to Happiness-platform nu zes pijlers. Naast het family-gedeelte, vind je ook de pijlers Work-Life, Energy, Recharge en Sport terug, die elk inzetten op een bepaald gezondheidsaspect. De best scorende programma’s zijn momenteel ‘De Kracht van slapen’ van experte Dr. Inge Declerq, ‘How to change your habits’ van sportpsychologe Ellen Schouppe, en ‘Lekker lang leven’ van Michaël Sels, hoofddiëtist bij het UZA. Info: https://movetohappiness.com/corporate/. (EM / Foto UPV Kern Lier)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten