• 17/07/2024

Les Misérables in première in Antwerpen, ‘werken Herentalsebaan zullen 18 maanden duren’

ANTWERPEN – Goele De Raedt (rechts op de foto) voegt zich bij de de cast van Les Misérables als Madame Thénardier. Samen met Jonas Van Geel (links op de foto), die haar echtgenoot zal spelen, vormen zij een herbergierskoppel met een discutabele reputatie. In het najaar brengt Studio 100 de succesmusical Les Misérables terug naar Vlaanderen. Het gaat om Cameron Mackintosh’s spectaculaire, eigentijdse versie. In de cast vinden we ook nog Ianthe Tavernier en Nordin De Moor. De Vlaamse première is voorzien voor zondag 15 oktober in Stadsschouwburg Antwerpen. Nadien zal de voorstelling ook nog te zien zijn in Capitole Gent.

Ondertussen is het al bijna 25 jaar geleden dat deze epische musical voor het eerst in ons land te zien was in de Antwerpse Stadsschouwburg. Het was de eerste grote succesmusical in Vlaanderen en betekende zowat de doorbraak van het genre bij het grote publiek. Dit jaar komt deze legende eindelijk terug. Voor deze nieuwe productie van Les Misérables gaat Studio 100 een nauwe samenwerking aan met De Graaf & Cornelissen Entertainment en Van Lambaart Entertainment.

De cast is een combinatie van Nederlandse acteurs aangevuld met Vlaamse namen. Zo geeft Nordin De Moor gestalte aan inspecteur Javert en zien we Ianthe Tavernier als Eponine die het solonummer ‘On my own’ (‘Heel alleen’) brengt. De Raedt: ‘Madame Thénardier is een echte droomrol. Les Misérables is en blijft een iconische voorstelling waarin elke musicalacteur ooit een keer in wil meespelen. Ik kan niet wachten om eraan te beginnen.’ Van Geel: ‘Meneer Thénardier spelen was iets dat al heel lang op mijn bucketlist stond. Ik ben ook bijzonder blij dat ik dit avontuur samen met Goele mag aangaan. Zij is zowel vocaal als qua spel een echte topper om mee samen te werken.’

Het verhaal gaat als volgt: Frankrijk in een tijd van onrust, armoede en oneerlijkheid. Na negentien jaar gevangenschap lijkt Jean Valjean zijn vrijheid tegemoet te gaan. Javert helpt hem uit de droom en laat hem weten aan welke voorwaarden hij de rest van zijn leven moet voldoen. Om hieraan te ontsnappen verscheurt Jean Valjean zijn vrijlatingsbrief en neemt een nieuwe identiteit aan. Door de jaren heen bewijst hij een goed persoon te zijn en probeert hij zijn verleden achter zich te laten. Lukt het Jean Valjean om uit handen te blijven van de geobserdeerde Javert, die hem koste wat kost wil bestraffen?

In 2018 werd dé Herentalsebaan tussen het ’t Mestputteke en het ziekenhuis AZ Monica heraangelegd. Op dat ogenblik werden ook de plannen voor het tweede gedeelte tussen het ziekenhuis en de keerlus voor Albert Heijn getekend. Aan de inwoners en handelaars van dat gedeelte van de straat werd door AWV (Agentschap Wegen en Verkeer) beloofd dat zij onmiddellijk na het einde van fase één aan de werken van fase twee zouden beginnen.

De realiteit was anders. Er waren problemen met de financiering bij De Lijn en Water-Link. De oorzaak van de prijsstijging ligt bij de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. Vandaag werkt de Stad Antwerpen aan de opmaak van het bestek en het district Deurne ziet uit naar de vernieuwing van één van de belangrijkste straten van het district. De Lijn participeert in de heraanleg van dé Herentalsebaan.

Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA): ‘Tot onze grote verbazing laat De Lijn nu weten dat zij de tramlijn tijdens de werken in bedrijf wil houden. De Lijn wil de tram alternerend over één spoor laten rijden tot Silsburg. Dat wil zeggen dat de uitvoeringstermijn van de werken van ruwweg acht maanden naar achttien maanden zal gaan omdat de werken hierdoor meer gefaseerd zullen uitgevoerd moeten worden. Anderzijds is er ook een grotere kost aan verbonden omdat zowel de Stad Antwerpen als Water-Link de werken gefaseerd in elk segment moet uitvoeren. Dit kan gewoon niet. Nochtans heeft De Lijn voldoende alternatieven beschikbaar (trams met kop staartaansturingen , wissels … ) om de dienstverlening tot het ziekenhuis te waarborgen. Tussen het ziekenhuis en de keerlus kan een pendelbus ingelegd worden.’ (EM / Foto Studio 100)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten