‘Les Liaisons Désireuses. Over lust, verleiding en verlangen’ binnenkort in Kasteel d’Ursel

  ‘Les Liaisons Désireuses. Over lust, verleiding en verlangen’ binnenkort in Kasteel d’Ursel

HINGENE – Vanmiddag kondigde de provincie Antwerpen de volgende tentoonstelling: ‘Les Liaisons Désireuses. Over lust, verleiding en verlangen’ aan in Kasteel d’Ursel.

Ook het campagnebeeld werd onthuld. Dat werd gemaakt op basis van een foto door Frieke Janssens.

De tentoonstelling start met de illustraties uit Les Liaisons Dangereuses, de Franse briefroman die Pierre Choderlos de Laclos in 1782 publiceerde.

Verspreid over de drie verdiepingen van het kasteel ontdek je achttiende- en negentiende-eeuwse erotische objecten en schilderijen uit collecties van Belgische musea en verzamelaars. De tentoonstelling loopt van zondag 26 mei tot zondag 13 oktober.

Eeuwenlang laten kunstenaars zich al inspireren door het thema van de erotiek. Nu eens subtiel en sensueel, dan weer expliciet of obsceen verbeelden ze het menselijk lichaam als lustobject of bron van genot.

Net als in onze vorige tentoonstellingen SWEET 18. Hedendaagse kunst, mode en design geïnspireerd door de 18de eeuw, The Beauty of the Beast. Dierenkunst van oude en nieuwe meesters en PRINT&PAINT. 350 jaar bloemen op katoen combineert en confronteert men oud en nieuw. Dit keer ligt de focus op hedendaagse kunst.

Tientallen kunstenaars uit binnen- en buitenland brengen een verrassende, veelzijdige blik op het eeuwenoude thema: van fotografie, video en textiel tot collage-, schilder- en beeldhouwkunst.

Nooit hadden de achttiende-eeuwse hertogen gedacht dat hun maison de plaisance ooit letterlijk in een lustoord zou veranderen.

Les Liaisons Dangereuses van Choderlos de Laclos is één van de beroemdste onehitwonders van de wereldliteratuur.

Kapitein Pierre Ambroise François Choderlos de Laclos (1741-1803) was, in tegenstelling tot zijn op verleiding beluste personages, absoluut geen bedreven casanova. Hij gold zelfs als bijzonder bedeesd. Naar verluidt sloeg hij regelmatig in de knoop bij het eerste contact met het andere geslacht.

Toch hield de weinig spraakzame Laclos zijn ogen goed open in de adellijke kringen waar hij via een verworven familietitel in verkeerde. Om vervolgens de nobele kaste en haar weinig verheffende liefdespraktijken genadeloos in hun hemd te zetten.

Precies daarom werd Les Liaisons Dangereuses (1782) door Charles Baudelaire ooit getypeerd als een brandend boek, maar koud als ijs.’

De militair met een uitzonderlijk palmares schreef Les Liaisons Dangereuses uit pure verveling.

Ingekwartierd in het leger en wachtend op verlossend wapengekletter begon de 40-jarige Laclos op een loze dag aan zijn diabolische roman.

Als een fly on the wall ontleedde hij de mores en amoureuze avances van de doortrapte Vicomte de Valmont en de al even rücksichtsloze markiezin de Merteuil tijdens het stuiptrekkende ancien régime. (EM / Foto FB)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten

Antwerps Persbureau

GRATIS
BEKIJK