• 27/05/2024

Leerstoel Crisis Governance vanochtend gelanceerd in het Havenhuis

ANTWERPEN – Vanochtend werd de Leerstoel Crisis Governance gelanceerd in het Havenhuis. Gouverneur Cathy Berx (zie foto) en  minister Annelies Verlinden (CD&V), minister van binnenlandse zaken, gingen tijdens de inauguratie in debat over het thema crisisbeheer.

De covidcrisis zit nog vers in het geheugen en deze zomer werden heel wat landen, ook in Europa, getroffen door klimaatrampen. In de toekomst gaan we meer en meer met systemische crises geconfronteerd worden.

 Om die crises het hoofd te bieden, is het van het grootste belang om efficiënt aan crisisbeheer te doen. Vandaag gebeurt er al heel wat, maar overheden, bedrijven en organisaties werken veel te vaak als aparte eilandjes.

 Een crisis begint eigenlijk pas als de brandweer vertrokken is, klinkt het wel eens met een cliché. Organisaties weten dan vaak niet hoe ze adequaat moeten handelen, ook al hebben ze allemaal wel een uitgewerkt crisisplan in de kast liggen.

Crisismanagement is veel meer dan het hebben van een crisisplan. Wie op een efficiënte manier een crisis wil managen, weet dat het op een dag ‘prijs’ zal zijn, en houdt daar dag in, dag uit rekening mee in het uittekenen van de structuur en bij het nemen van beslissingen.

Er is nood aan meer wetenschappelijk onderzoek rond het thema crisismanagement. Daarom slaan Brandweer Zone Antwerpen, Port of Antwerp-Bruges, de Universiteit Antwerpen en PM Risk Crisis Change de handen in elkaar. Vandaag lanceerden ze de Leerstoel Crisis Governance, met een academische zitting in het Havenhuis.

De leerstoel Crisis Governance draagt ​​bij aan het opzetten van een netwerk van praktijkmensen en academische partners, dat functioneert als een expertisecentrum waar inzichten kunnen worden gedeeld. Met als resultaat een omgeving waarin onderzoek en praktijk elkaar versterken.

 Door onderzoek, dienstverlening en onderwijs te bieden, wil de leerstoel Crisis Governance bijdragen aan een veiligere en veerkrachtigere wereld. Het overkoepelende doel ervan is het bieden van een alomvattend beeld van crisisbeheer, dat gemakkelijk toe te passen is voor niet-academici in het veld.

 De kennis die via deze initiatieven wordt opgedaan, zal worden gekoppeld aan het bredere internationale landschap van crisisbeheer, waardoor waardevolle verbindingen worden gefaciliteerd en wordt geleerd van mondiale ervaringen.

Om dit te bereiken zal de leerstoel Crisis Governance zich richten op drie belangrijke pijlers: het bieden van gedegen onderwijs, het doen van toepasbaar onderzoek en dienstverlening aan organisaties, zowel private als publieke.

Door een netwerk van partners op te zetten, waaronder particuliere en publieke organisaties en academische instellingen, moeten de onderzoeksresultaten effectief worden toegepast op de besluitvormingsprocessen van organisaties. Deze integratie van onderzoek en praktijk zal bijdragen aan het verbeteren van crisisbeheersingsstrategieën op het bestuursniveau van elke organisatie.

Naast Berx en Verlinden namen onder meer ook de professoren Hugo Marynissen en Sascha Albers, de leerstoelhouders, het woord. (EM / Foto Provincie Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten