• 20/06/2024

Leerlingen van GBS De Bijenkorf uit Balen stelden zelf ontworpen apps voor

BALEN – De leerlingen van het vierde leerjaar van gemeentelijke basisschool De Bijenkorf in Balen namen de voorbije weken deel aan het goIT-project van IT-dienstverleningbedrijf Tata Consultancy Services (TCS).

De tienjarigen bedachten en ontwierpen zelf innovatieve apps die mee de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen realiseren en zo de wereld helpen verbeteren.

Vandaag de dag is de vraag naar IT-medewerkers groter dan het aanbod. Enerzijds vanwege te weinig afgestudeerden in deze sector, anderzijds omwille van te weinig kennis over wat STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics) juist is.

Met het goIT-project wil TCS, één van de grootste IT-bedrijven ter wereld, daar iets aan doen. Het wil kinderen meer vertrouwd maken met IT en van jongs af aan warm maken voor STEM.

Zo worden zij misschien wel de technologieleiders van morgen die een aantal van de wereldproblemen gaan aanpakken.

Met het goIT-project werden de leerlingen van het vierde leerjaar van GBS De Bijenkorf gedurende vijf namiddagen ondergedompeld in de wereld van de apps.

Personeelsleden van TCS lieten de kinderen ontdekken dat er tegenwoordig overal IT aanwezig is.

Vervolgens maakten ze kennis met de duurzame ontwikkelingsdoelen. Daarna gingen de leerlingen zelf aan de slag om met behulp van IT aan die doelen te werken en zo de wereld te verbeteren.

De leerlingen kozen een duurzaam thema en maakten een ‘moodboard’ met wat hun app zou moeten kunnen om dit te realiseren.

Elke sessie pleegden ze intensief, inventief en kritisch opbouwend overleg. Aan het einde van elke dag stelden de kinderen hun proces voor aan de groep, die feedback gaf om de app te verbeteren.

De begeleidende leerkrachten van De Bijenkorf waren alvast erg onder de indruk en verrast over wat de leerlingen aanbrachten, hoezeer ze betrokken aan de slag gingen en welke apps ze uiteindelijk bedachten. In totaal ontwierpen de leerlingen negen apps.

Zo is er een eentje die je de dichtstbijzijnde vuilbak helpt vinden en het afvalbeheer mee ondersteunt. Met een andere app kan je dan weer iets doen tegen de vervuiling van de zee.

De kinderen ontwierpen ook een app die focust op de gelijkheid van de vrouwen en hen helpt een job te vinden die rekening houdt met specifieke vrouwelijke behoeften.

Als afsluiter van het goIT-project mochten de leerlingen vanmiddag met een presentatie hun apps voorstellen aan elkaar én een jury tijdens een ‘pitch’.

Daarna kregen ook hun ouders de resultaten te zien op een marktje en via een video. Eén groep mag hun ontwerp ook gaan presenteren op de hoofdzetel van TCS in Brussel, samen met een groep van elke andere deelnemende school. (EM / Foto Gemeente Balen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten